U OKVIRU 23. MEĐUNARODNE TRIBINE KOMPOZITORA u petak, 19. septembra, sa početkom od 17:30 časova u sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće održana projekcija opere Zora D. akademika Isidore Žebeljan i promocija CD izdanja opere. Tačno deset godina nakon srpske premijere, održane u Beogradu 2004. godine, istaknuti srpski kompozitor mlađe generacije i član SANU, Isidora Žebeljan, o svojoj operi Zora D. kaže:

 

Ta opera ima poseban i specifičan značaj za srpsku istoriju muzike i kulture jer je to prva srpska opera koju su naručili strani producenti, prva srpska opera ikada koja je postavljena u inostranstvu premijerno. Izvedena je u Amsterdamu 2003. godine, što je bilo posledica priznanja na konkursu Dženezis fondacije (Genesis Foundation) iz Londona...

 

Uz projekciju opere Zora D. biće predstavljeno i njeno audio izdanje, CD koji je objavila izdavačka kuća Mascom Records, što je autorki donelo posebenu radost:

 

Čekala sam deset godina da se to dogodi, to je disk sa studijskim audio snimkom u kome učestvuje ekipa inostranih solista: sopran Ajle Asonji, bariton Martaj Sanders, mecosoprani Marhit Van Rajzen i Rejčel En Morgan, pevači koji su pevali na premijeri ove opere, Žebeljan orkestar i veličanstveni dirigent Premil Petrović.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..