Neumorni makedonski punkrockerji Xaxaxa su u ponedeljak, 8. rujna 2014, izdali svoj treći dugometražni album «Sami maži i ženi», koja je izšla u saradnji domaće nezavisne izdavačke kuće Moonlee Records i njemačke Prügelprinz Records. Album «Sami maži i ženi» je izašao u CD i LP formatu, kao i kao besplatan download putem platforme Bandcamp, gdje imaju svi muzički fanovi i potporniki mogučnost iskoristiti “name-your-price” opciju.


Xaxaxa uz izlazak novog albuma kreču i na novu promocijsku turneju po Evropi (datumi so ispod), u okviru koje če nastupiti i u Zagrebu, u petak, 19. rujna 2014 u Klubu Depo.

Xaxaxa dolazi iz Skopja, Makedonija, i oduševljava jedinstvenom retro punk-rock mješavinom zvukova velikana osamdesetih poput Hüsker Dü, Dag Nasty i Rites of Spring.Njihova dva prethodna albuma (“Tango revolucioner” iz 2011 i “Siromašni i bogati” iz 2012, oba Moonlee Records) donijela su brze pjesme s direktnim, društveno i politički angažiranim tekstovima, pjevanim na njihovom materinjem jeziku. Uz općenito optimističan i veseli prizvuk, ovi su albumi dobro odjeknuli međunarodnom scenom.

 

Ove godine se je trojka Vasko Atanasoski, Nenad Trifunovski i Džano Kuč, koji sviraju zajedno i u Bernays Propagandi, pojačali sa dodatnim kitaristom – Deni Krstev, iz melodičnog punkrock benda Fonija. Njihov nov album "Sami maži i ženi" donosi 8 novih pjesama i zvuči drugačije nego ranije, i to u najboljem smislu. Xaxaxa su zadržali svoj unikatni zvuk, ali su ga usmjerili prema nešto izraženijim indie-rock utjecajima.

 

Pjesme su donekle sporije, svakako melankoličnije i ponešto melodičnije nego ranije. Ali ono što zaista čini ovaj album drugačijim od prethodnih, je način na koji su Vaskovi vokali postavljeni u cjelokupnu zvučnu sliku, što albumu daje izraziti osjećaj atmosferičnosti i prozračnosti koji se odlično nadopunjava sa suptilnim melodijskim promjenama instrumentalne podloge. Sveukupno se može zaljučiti, da album zvuči vrlo interesanto i izlazi iz uobičajenih odrednica ovog žanra.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..