Okupili su se iz ljubavi prema muzici, sviraju ono što vole a to su pesme oko kojih svi ''kliknu''. Najčešće su to pesme koje su kao klinci slušali i pri tom skakali pretvarajući se da sviraju vazdušnu gitaru. Sa pravim instrumentima, odličnom energijom i komunikacijom sa publikom, uz karakterističnu i neponovljivu interpretaciju, sve deluje kao da su pesme originalno njihove.

 

 

Prvi CD “Palach's Not Dead!” (1996.) su snimili u legendarnom riječkom klubu “Palach”. Trebalo je da prođe dovoljno godina i da se nakupi iskustva da bi se Zoran Prodanović Prlja (Let3), Sandro Bastiančić (En Face), Alen Tibljaš (Bubnjarska posla d.o.o.), Miro Vidović (En Face) i Vlado Simcich Vava (ex Laufer) najzad odvažili na novi album uživo, snimljen na nagovor Gordana Penave Pište u zagrebačkom klubu “Hard Place” 2013. godine. ''Živio album!'' kako su ga nazvali, sadrži deset pesama nastalih u različitim periodima rock muzike u poslednje četiri decenije.
 

Album otvara paklena verzija Bolanovog klasika "20th Century Boy" sa jednim od najubojitijih gitrarskih rifova ikada! Ništa manje opasna obrada je irska himna tinejdžerskim snovima “Teenage Kicks”, nastala u fabrici novotalasnog benda The Undertones, svojevremeno predvođenih pevačem Feargalom Sharkeyjem. Tu je i njujorški new wave kamen temeljac “Psycho Killer” sastava Talking Heads. Nastao u drugoj polovini sedamdesetih, ovaj psiho ubojica u verziji Blagdan banda dobija novu dimenziju, sa snažnom i odrešitom ritam sekcijom Sandra i Tibljaša i superiornim Prljinim glasom! Elektro poskočica “You Spin me Round” je sa Blagdan Bandom prekrojena u pravi punk gejzir. Ne sadrži nikakav radio friendly trenutak, nema predaha dok traje gitarijada! Na sledećoj pesmi se kroz zid kontrolisane buke probija rif hita “Enjoy the Silence” Depeche Mode. Hit “China Girl” je u znatnoj meri označio povratak Bouvija na scenu u prvoj polovini osamdesetih, ali verzija Blagdan Banda je bliža originalu Igi Popa. Od šminkerskih Duran Duran i pesme “Hungry like The Wolf“ su eliminisali saharinske glasove i ukroćene gitare. Kod Majkla Oldfilda gotovo da je došlo do skrnavljenja. Ili, umerenijom terminologijom govoreći, upotrebljena je drugačija perspektiva u iščitavanju njegovog pop hita “Moonlight Shadow”. Listu svetskih evergreen tema zaključuje Sonny Curtis. Naravno, pitate se ko je on. Većina onih koji znaju buntovnu himnu “I Fought the Law” je povezuje sa klasičnom verzijom The Clash. U repertoaru Blagdan Banda je više od dvadeset godina, pa je našla mesto i na ovom albumu!


”Živio album!” je producirao Matej Zec, član grupa Let3 i Morso uz koprodukcijsko zavirivanje Vlade Simcicha Vave. Snimatelj koncerta bio je Marinko Belavić Marac, a uvodna reč na nastupu Blagdan Banda je pripala Gordanu Penavi Pišti.

 

BLAGDAN BAND su: Alen Tibljaš – bubnjevi i prateći vokali, Sandro Bastiančić – bas i prateći vokali, Zoran Prodanović Prlja – glavni vokal, Miro Vidović – gitara  i prateći vokali & Vlado Simcich Vava – gitara i prateći vokali

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..