Vikimedija Srbije i Ambasada Švedske i ove godine pokreću Vikigep kampanju u Srbiji kroz organizaciju uređivačkog maratona. Ovaj uređivački maraton biće deo globalne akcije koja ima za cilj smanjenje jaza u pogledu sadržaja o ženama na Vikipediji. Trajaće od 1. do 8. marta, kada će simbolično na Međunarodni dan žena biti održan virtuelni događaj sa organizatorima iz celog sveta. Od 1,7 miliona biografija na Vikipediji, samo 20% čine biografije žena. Takođe, primetan je manji broj urednica u odnosu na urednike. Kampanja Vikigep ima za cilj da promeni ovo.

Nagradu „Anđelka Milić“ za 2021. godinu za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) dobila je dr Ivana Kronja za studiju „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija“ (Filmski centar Srbije, Beograd, 2020). Knjiga „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet (Evropa – SAD – Srbija)“ je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja, te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.

Žiri dnevnog lista „Novosti“, u kojem je ove godine 60 naših književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti, odlučivalo o nagradi “Meša Selimović”, doneo je odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade „Meša Selimović“ roman „Ostaci sveta“ Igora Marojevića, a sve jesaopštio na onlajn proglašenju dobitnika novinar „Novosti“ Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem i osnovao tu nagradu. Delo dobilo je 128 glasova. Na drugom mestu po broju glasova je „Tamna pučina“ Dragana Stojanovića, a na tećem „Kritički opisi“ Marka Nedića.

Pozivamo Vas u subotu, 20. februara u 19h  u UK Parobrod, na tribinu “Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi” autorke Jelene Pavićević, gost na tribini biće Dejan Cukić. Ciklus tribina na temu rokenrol ideologije se bavi različitim pojavama unutar potkulture i predstavlja fenomenološke kontekste koji su označili nastanak diferenciranih socio-političkih promena od druge polovine XX veka. Kroz sprovođenje različitih praksi i implementaciju umetničkih disciplina u kontekst muzike, objedinjeni narativ iščitava vrednosti Zeitgeist-a, multimedijalnosti, popularne kulture i mejnstrima.

U petak, 19. februara 2021. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda u okviru ciklusa tribina: ANGAŽOVANA LEKTIRA, u organizaciji Koncept 9, Knjižara Beopolis i Doma omladine Beograda. Učestvuju: Ivana Kronja i Petar Protić. Govorićemo o recentnoj knjizi Ivane Kronje ”Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identitet ”, objavljenoj prošle godine u izdanju Filmskog centra Srbije. Ivana je filmološkinja i filmska kritičarka, autorka brojnih teorijskih radova o kulturi, medijima i filmu objavljenih u zemlji i inostranstvu, kao i medijske studije „Smrtonosni sjaj“.

Povodom obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (Firenca, 1265 – Ravena, 1321), Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavio je audio-knjigu „Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na trideset i tri jezika”, posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena, koja pruža širok izbor iz ovog speva na trideset i tri različita jezika, među kojima se nalazi i srpski jezik. Svi stihovi na srpskom preuzeti su iz prevoda Dragana Mraovića („Božanstvena komedija”, četvrto izdanje, Beograd, Dereta, 2016). Odabrane odlomke na srpskom jeziku izvode dvoje značajnih srpskih glumaca: Dragan Vujić Vujke, koji se istovremeno našao i u ulozi reditelja, i Jelena Gavrilović.

U četvrtak, 18. februara od 18h u KROKODILovom Centru čeka vas još jedna u nizu javnih debata – promocija KROKODILove edicije Zajednička čitaonica i njenog najnovijeg izdanja koje pod nazivom “Grad” donosi eseje Bogdana Bogdanovića i Dragana Markovine. Tim povodom, pridružite se Igoru Štiksu i Draganu Markovini u diskusiji o jugoslovenskoj spomeničkoj kulturi, kao i o značaju i nasleđu jedne od ključnih ličnosti našeg doba – Bogdanu Bogdanoviću.

<<  Novembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Putopisi, Intervjui..