Promocija časopisa GRADAC posvećenog Andriji Mauroviću u utorak, 17. septembar 2013. u 19:00 - U Domu omladine Beograda biće predstavljen broj časopisa "Gradac", koji je posvećen Andriji Mauroviću, doajenu jugoslovenskog i hrvatskog stripa, a u promociji će učestvovati Zoran Penevski, Zdravko Zupan i Dragoslav Jovanović Dragon (priređivač izdanja).


U svom novom tematskom broju, „Gradac“ je s pravom obratio pažnju na jednog od najznačajnijih strip autora poniklih na ovim prostorima – Andriju Maurovića, rodonačelnika sedme umetnosti u Jugoslaviji i Hrvatskoj, koji je rođen 1901 u mesto Muo u Boki Kotorskoj, preminuo 1981 u Zagrebu.


Genijalni autor čiji rad je zabeležen u svakoj enciklopediji stripa, imao je život dostojan svojih junaka, neobičan i pun ekstrema o kojima se još pričaju priče, ali uvek plemenito i s poverenjom okrenut ljudskom rodu kao fenomenu čije su ga začudne pojave, slabosti i vrline, uvek impresionirale. Njegove sjajne crtane priče jedinstven su spoj pustolovnih romana popularnih u tom periodu i grafičkih novela koje će tek budućnost doneti. Kao likovni umetnik doprineo je tome da se vizuelna umetnost obogati kroz novi medij, a novi medij u nastajanju dobije neosporan umetnički kvalitet. Njegove narativne sposobnosti često su nadilazile sve uobičajeno u svetskom stripu tog vremena, pa se Maurović smatra jednim od izgubljenih i nedovoljno poznatih klasika.


„Gradac“ i Dom omladine Beograda na ovaj način skreću pažnju na to da stvaralaštvo Andrije Maurovića, i dalje nije dovoljno proučeno, sistematizovano i protumačeno, te kao takvo, ostaje izazov za budućnost.


Zoran Penevski (1967) je rođen u Pančevu - Studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i apsolvirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (Opšta književnost sa jugoslovenskom književnošću). Radio je kao web novinar u RTV B92, potom kao urednik u izdavačkoj kući Okean. Trenutno je zaposlen kao web administrator u izdavačkoj kući Kreativni centar. Objavljivao je priče, tekstove, prikaze, kritike i eseje (o književnosti, stripu, muzici, ilustraciji i dr.) u časopisima Sveske, NIN, Vreme, Večernje novosti, Danas, Art 032, Kvadart, Književna reč, Reč, Povelja, Detinjstvo, Ritam itd.

 

Romani: Ponoć na tvojim rukama (Mali Nemo, 2012); Tragovi odsustva (Okean, 2008); Manje važni zločini (stipendija Fonda Borislav Pekić, Okean, 2005); Flamanski mesečar (Matica Srpska, 1997). Zbrika priča: Istorija stomaka (priče o Gogolju, Beografiti, 1999). Grafički romani (koautor Ivica Stevanović): Ljubazni leševi (prvi srpsski grafički roman, SKC Novi Sad, 2004; Komiko, 2011, 2013); Leksikon likovnih legija (SKC Novi Sad, 2005).

 

Scenario za strip-albume: Des Rivierès sur les Ponts (crtež Goran Josić, Delcourt, 2004); L’Anatomie du Ciel (crtež Ivica Stevanović, Les Humanoides Associès, 2006); Filip i Olga – knjiški moljci (crtež Dušan Pavlić, System Comics, 2012). Prevodi (izbor): Zen i umetnost održavanja motocikla – Robert Pirsig (Okean, 2006); Izgubljena u dobroj knjizi – Džasper Ford (Okean, 2006; nagrada za prevod Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić); Afrika – Kolin Krejg (Kreativni centar, 2010); Nameštaljka – Nora Maklintok (Kreativni centar, 2009).


Priređivač: Tu gde počinje nebo – Miroslav Antić (izbor iz dela i dizajn knjige, Stylos Art, 2011).
Sva svoja dela posvetio je Aleksandri Trivan.


Zdravko Zupan (r. u Zagrebu 7. 2. 1950) je jugoslovenski stripski autor, istoričar, izdavač. Živi u Beogradu. Zupan je istaknuti istoričar srpskog i jugoslovenskog stripa i prvi istoričar popularne kulture koji je u desetinama tekstova sistematski istražio korene modernog stripa Zapadnog Balkana. Između ostalog, zaslužan je za proučavanje tzv. „Zlatnog doba“, međuratnog perioda u Kraljevini Jugoslaviji, uključujući i opuse svih iole bitnijih autora u Beogradu — Branko Vidić, Đorđe Lobačev, Sergej Solovjev, Nikola Navojev, Konstantin Kuznjecov, Momčilo Moma Marković, Ivan Šenšin, Vlastimir Belkić, Sebastijan Lehner, Aleksije Ranhner, Đuka Janković, Nikola Tišćenko, Veljko Kockar — kao i Zagrebu — Sergije Mironovič Golovčenko, Andrija Maurović, Franjo Martin Fuis, Valter Nojgebauer i Norbert Nojgebauer, Ferdinand Ferdo Bis...

Zupan je 1986. objavio prvi tom Istorije jugoslovenskog stripa u saradnji sa Slavkom Draginčićem, u kojoj je prikupljena istoriografska građa o stripu do 1941. godine. Njegova kapitalna knjiga Vek stripa u Srbiji izašla je 2007. u izdanju GRRR Festivala, Pančevo. Koautor je kritičkog leksikona Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku sa Živojinom Tamburićem i Zoranom Stefanovićem (2011). Organizator je više značajnih izložbi stripa u zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvu.


Dragoslav Jovanović Dragon
Stripofil. Diplomirani pravnik. Crtanje, slikanje i vajanje učio privatno.Tri samosatalne izložbe slika. Jedna samosatalna izložba stripa. U saradnji sa scenaristom Predragom Gikićem Gilesom nacrtao strip albume Blago templa i Čovek koji je jeo smrt koje je izdala Knjižara Alan Ford iz Beograda. Stvaralaštvo Andrije Maurovića prati i proučava od 1958. godine.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..