Pozivamo vas sa zadovoljstvom u utorak, 17. septembra od 20h, u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) na književno veče posvećeno poetici stvaralaštva, prvog srpskog urbanog pisca Milana Oklopdžića. O Milanu Oklopdžiću, autoru popularnog  romanscena  iz 80-tih prošlog veka Kalifornija Bluz, čije je izdanje nedavno ponovljeno ( izdavač Dereta d.o. o)  govoriće u  Parobrodu: Zoran Bognar, Milan Vlajčić, Branko Dimitrijević i Katarina Lazić.

 

Najtiražniji  ’’Bluz’’ srpskog Keruaka sa beogradske Čubure, iz najjužeg kruga za NIN-ovo književno priznanje iz daleke  1981. Godine, najpoznatiji je Oklopdžićev rukopis u bivšoj Jugoslaviji.


Povod da se o poetici stvaralaštva Milana Oklopdžića razgovara u Parobrodu nije samo praksa da se promovišu najvredniji i najdragoceniji , nego i najava novih izdanja Oklopdžićevih  romana, manje poznatih široj javnosti, a to su :  Video, Metro i Horseless. Zanimljivo je da je poslednji roman  1989.godine Mika Oklop štampao u okviru svoje samostalne izdavačke kuće, a kao recenzenti potpisani  su  Bogdan Tirnanić - Tirke i Momo Kapor. Oklopdžića  spominje Jovan Deretić u svojoj ’’ Istoriji srpske  književnosti’’ ali u bibliotečkim fondovima i književnoj periodici malo je slova posvećeno ovom piscu. O njemu  postoje mnoge anegdote, koje još uvek žive u memoriji onih, koji su ga poznavali. Jedna od njih je sa TV ekrana,  iz sredine 80-tih i glasi: ’JA SAM MILAN OKLOPDŽIĆ. VI NISTE !“

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..