U sredu, 11. septembra u 19.00 velika sala - Pre više od pola veka, slavni američki naučnik Enriko Fermi je za jednim ručkom najednom zapitao svoje kolege: „Pa, gde su svi?“ pitajući se zašto do sada nismo sreli ili uočili bar jednu od vanzemaljskih civilizacija. Naime, u našoj galaksiji ima 400 milijardi zvezda, a u svemiru ima isto toliko galaksija, što znači da mora biti i ogroman broj planeta na kojim bi se mogao naći inteligentni život.

 

No, nijedan od njih do sada nismo videli. Ovo pitanje je u nauci poznato kao Fermijev paradoks, a astronomi su ponudili na desetine različitih odgovora.

 

Potraga za vanzemaljcima, kao neizbežan deo moderne SF kulture, neminovno je isprepletena sa kvazinaukom, teorijama zavere, zabludama i predrasudama, ali je i dalje važno pitanje za nauku. Uprkos činjenici da se njime naučnici danas retko bave, otkriće inteligentnog života u svemiru zauvek bi promenilo našu percepciju sveta. Kako iz perspektive potencijalnog susreta sa nekom vanzemaljskom civilizacijom, tako i iz ugla pronalaženja konačnog dokaza da smo potpuno sami u svemiru, ovo pitanje predstavlja jedno od najznačjnijih za ljudsku civilizaciju.

 

Nova, jesenja sezona, sad već tradicionalnih tribina sredom, koje organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, otvara se kultnim Fermijevim pitanjem „Gde su vanzemaljci?“ Budući da se u domaćoj nauci samo nekolicina astronoma bavi ovom temom, a da se NLO obično posmatra samo kao raširena zabluda, ova tribina predstavlja prvi naučnopopularni događaj u Beogradu koji o ovoj temi govori iz naučne perspektive.

 

Zahvaljujući tome, publika će imati priliku da na tribini Centra za promociju nauke sazna više o vanzemaljcima iz ugla astronomije, biologije, opšte kulture, ali i iz ugla lovaca na NLO.  Gde su oni danas? Kolika je verovatnoća da su već tu? Da li su nekada posetili Zemlju ili će to učiniti u budućnosti? Šta je SETI i kako se danas razvija potraga za vanzemaljskim životom?    

 

Pored zanimljivih gostiju, naukografika i kratkih filmova, publiku očekuje i jedno iznenađenje – specijalni gost.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..