beopolis1Beogradska knjižara „Beopolis” konačno je preseljena iz Doma omladine u „Eurocentar”, u još veći prostor, (ulazi iz Makedonske i Dečanske ulice) zbog renoviranja donjeg nivoa Doma omladine, i za desetak dana trebalo bi da počne da radi, rečeno je juče u Narodnoj biblioteci Srbije, na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Sreten Ugričić, upravnik NBS, Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica „Geopoetike”, Vesna Stojić, direktorka razvoja poslovanja „Eurocentra”, i Aleksandar Nikolić, vlasnik „Beopolisa”.

 

Kako je rečeno, to što knjižara „Beopolis” ima šansu da opstane rezultat je podrške koju su joj ukazali mediji, zatim „Eurocentar”, Narodna biblioteka Srbije, knjižari i izdavači, umetnici Druge scene (koji su pokrenuli peticiju i prikupili više od hiljadu potpisa, apelujući na gradske vlasti da pro! nađu odgovarajući novi prostor za knjižaru), kao i posetioci i prijatelji „Beopolisa”. Ipak, kako je objasnio Aleksandar Nikolić, sve što je Dom omladine mogao da ponudi bio je magacinski prostor, čije bi prihvatanje zapravo značilo gašenje knjižare, dok gradske vlasti nisu ponudile ni toliko…

– U sredu 30. decembra saopšteno nam je da treba da iselimo knjižaru, zbog druge faze renoviranja Doma omladine, 4. januara dobili smo i zvaničan dopis da knjižara prestaje sa radom 11. januara, i u tom trenutku, i pored važećeg ugovora o „programsko-poslovnoj saradnji”, Dom omladine nije bio u mogućnosti da nam ponudi alternativni prostor. Istovremeno, u javnosti su se pojavili prvi tekstovi o problemu u kojem se našla knjižara „Beopolis”. U narednih desetak dana imali smo više sastanaka sa predstavnicima Doma omladine i gradskih vlasti Radmilom Hrustanović i Aleksandrom Pekovićem, do rešenja nije došlo, i u međuvremenu nam se javila Vesna Stojić, koja je za naš problem saznala iz medija – podsetio je Nikolić.

Da je u planu dugoročnija saradnja „Beopolisa” i „Eurocentra”, koja će uključiti i različite kulturne sadržaje, i bez obzira na to da li će se ova knjižara vratiti u Dom omladine posle završetka renoviranja, potvrdila je Vesna Stojić.

– U prostoru tržnog centra, od 2004. godine, od početka postojanja, svoje mesto našlo je nekoliko renomiranih gradskih galerija, te je do danas održano više od 80 izložbi, koje su obogatile kulturni život Beograda – dodala je Vesna Stojić.

Jasna Novakov Sibinović ukazala je na to da bi naročito oni izdavači koji nemaju svoje knjižare osetili veliki gubitak odlaskom „Beopolisa”, u kojem je uvek bilo moguće naći ne samo kvalitetna izdanja, već i dobiti dobre preporuke za knjige, popričati… Sreten Ugričić je, ukazavši podršku „Beopolisu”, izrazio slično mišljenje.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..