Knjiga priča Kuća na ravnom bregu, objavljena početkom aprila u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena u subotu 15. juna u 19 časova na Letnjoj sceni Biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi.

 

Knjiga priča Kuća na ravnom bregu nastala je tokom Rezidencijalnog programa za pisce Jugoistočne Evrope u Kući na Ravnom Bregu u Mokrinu od 25. avgusta do 25. septembra 2012. godine. Priređivači knjige Kuća na ravnom bregu Gojko Božović i Srđan V. Tešin pozvali su sedam pisaca iz šest država Jugoistočne Evrope da na zajedničku temu kuća napišu priču tokom svog boravka u Mokrinu. Iz ove avanture zajedničkog pisanja nastala je uzbudljiva knjiga o kući kao prostoru intime, kao stajnoj tački iz koje se sagledava svet, ali i kao ugroženom prostoru egzistencije u nedavnim dramatičnim objavama istorije.


Pisci priča u knjizi Kuća na ravnom bregu su: dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.


Na promociji knjige Kuća na ravnom bregu u Kikindi Pisci Jelena Lengold, Ante Tomić, Muharem Bazdulj i Đerđ Serbhorvat čitaće odlomke iz ove nesvakidašnje knjige i govoriti o svom boravku u Kući na Ravnom Bregu u Mokrinu.


O knjizi Kuća na ravnom bregu i Rezidencijalnom programu za pisce Jugoistočne Evrope, koji je organizovalo preduzeće Terra Panonica u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag, govoriće priređivači knjige Srđan V. Tešin i Gojko Božović.


Na predstavljanju knjige premijerno će biti prikazan dokumentarni film Pisci u Kući na Ravnom Bregu nastao tokom prošlogodišnjeg Rezidencijalnog programa za pisce u Mokrinu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..