U sredu, 15. maja u 19.00 mala sala - BRANKO DIMITRIJEVIĆ: OSVETA MALOG PRINCA. Učestvuju:  Milan Vlajčić, Dubravka - Duca Marković, Nikola Petaković i autor. Roman „Osveta malog princa“, Branka Dimitrijevića svojevrsna je pobuna protiv sveta „patokratije“, protiv vladavine patoloških ličnosti, odnosno „majmuna sa kravatama“.

To je svet u kome nestaju uzvišeno i lepo, u kome su potisnute one vrednosti o kojima govori Antoan de Sen-Egziperi u svojoj kultnoj noveli. Junaci ovog romana ne žele da žive u takvom svetu i na razne načine bore se protiv toga.  Ovaj roman ima i elemente trilera, traga se na njegovim stranicama za tajanstvenim „Malim Princom“ kome je cilj uništavanje ove i ovakve civilizacije, da bi se na njenim temeljima podigla nova i bolja.

U tom traganju ide se od nestajućih klasičnih beogradskih kafana do poznatih i manje poznatih mesta na američkom kontinentu, preko koga se, kao što je i osnovni red, ide automobilom, a zaluta se tu i tamo i u predele duha pod uticajem poznatih i manje poznatih supstanci, od kojih su neke i eksperimentalnog tipa, a neke su u pojedine organizme dospele i greškom. Šta se zaista dogodilo, ko je kome namestio igru i da li je postao žrtva sopstvene nameštaljke, koje sile i organizacije i moćni pojedinci ili njihovi dvojnici stoje iza svega, sve to pokušavaju da razluče likovi u ovoj uzbudljivoj drami, dok u isto vreme postoje i obavezna dva para zaljubljenih i jedna radio emisija sa pretencioznim nazivom, „sinhronicitet“, za koju se sve vreme sakupljaju materijali: od Kremanskog proročanstva i Kastanede, do ruskih mistika, anarhista i nihilista, Alberta Hofmana i E.T.A. Hofmana i mnogih drugih.

Kao i Egziperijev i ovaj roman ne treba trivijalizovati prepričavanjem i objašnjavanjem - jednostavno: čitajte i uživajte.  Branko Dimitrijević je dramaturg i romanopisac. Napisao više romana, a najpoznatiji su: „Oktoberfest“, „Nećemo o politici“, a trenutno se izvode njegove drame: „Čekaonica“, „Godo na usijanom limenom krovu“ i „Ljubavni jadi Vudijia Alena“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..