SKC vas poziva na književni program redakcije Forum u sredu, 24. aprila u 19.00 mala sala SKC-a, DNEVNIK O CRNjANSKOM. Život i (auto)fikcija, drugi u ciklusu razgovora povodom obeležavanja jubileja. Učestvuju: Milo Lompar, Gorana Raičević i Radovan Popović. Priredila: Vesna Kapor.

 

„ Gde sam sve bio, i šta sve nisam radio...“

 

Sudbina Miloša Crnjanskog bila je volšebna i stradalnička, a književni opus obeležio je srpsku književnost, dao joj neponovljiv pečat i boju.


Sumatraizam kao životni poetski kredo, zapravo verovanje da su sve stvari na svetu povezane i da se „ negde na dalekim ostrvima dešavaju stvari koje smo, možda, mi uradili“, postaje koncept koji pokriva najvažnija mesta savremene avangardne umetnosti.Od Dnevnika o Čarniojeviću, preko Lirike Itake, od Priča o muškom preko Seoba i Romana o Londonu, paralelno sa menjanjem mesta boravka provlače se tragovi i motivi autobiografskog. Lakoća beleženja sveta sa najdubljim reminiscencijama i refleksijama intimističkog, zanos i nostalgija koja preplavljuje čitaoca, u bilo kojoj formi Miloševog pisanja, čine vanvremenu osu srpske književnosti.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..