Nacionalna manifestacija obeležavanja Svetskog dana knjige biće održana 23. aprila 2012. godine u organizaciji Narodne biblioteke Srbije. Najpre će u 10 časova, u velikom holu Centralne čitaonice nacionalne biblioteke biće predstavljena specijalna vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige – dar Grada Beograda Narodnoj biblioteci Srbije.

 

U pitanju je izuzetan poklon, učinjen nacionalnoj biblioteci u godini obeležavanja jubilarne 180. godišnjice njenog osnivanja, koja predstavlja prvu vitrinu koja će biti u posedu Narodne biblioteke Srbije. Predviđeno je da u specijalnoj vitrini u periodu između 10 i 20 časova izloži najvredniji srednjovekovni ćirilski rukopis iz zbirke Narodne biblioteke Srbije - ,,Beogradski parimejnik``, nastao u prvoj četvrtini 13. veka.

 

Zatim će u 11 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće obavljen čin svečanog potpisivanja Protokola o saradnji Narodne biblioteke Srbije i Narodnog pozorišta. Protokol o saradnji potpisaće v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

 

U podne, kod Delijske česme na Akademskom platou (Knez Mihailova ulica), biće predstavljen jedini bibliobus – dar Narodne biblioteke Srbije Biblioteci ,,Vuk Karadžić`` u Prijepolju koji veoma uspešno radi od 2003. godine.

O projektu bibliobusa i njegovom značaju govoriće vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić, predstavnici Biblioteke ,,Vuk Karadžić`` u Prijepolju, kao i predstavnici Državne lutrije Srbije koja podržava aktivnosti bibliobusa.

 

Nakon predstavljanja bibliobusa, u nastavku programa do 19 časova, učestvovaće predstavnici više izdavačkih kuća, pisci i druge ugledne ličnosti. Predviđen je veći broj programa i predstavljanja brojnih izdanja.

 

Predavanje i radionicu pod naslovom ,,Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e?'' održaće načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija Narodne biblioteke Srbije mr Biljana Kosanović. Predavanje i radionica biće održani Galeriji Petra Dobrovića (ulica Kralja Petra 36, četvrti sprat) u u podne.

 

Istog dana, sa početkom u 13 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije biće izvršena svečana primopredaja velikog broja prevedenih dela našeg istaknutog pisca Milorada Pavića. U pitanju je izuzetan poklon koji će Narodnoj biblioteci Srbije uručiti supruga pokojnog velikana Jasmina Mihajlović.

 

Ovim događajem nacionalna biblioteka želi da da doprinos očuvanju stvaralačkog opusa velikog pisca, kao i da oda priznanje jednom od najvećih srpskih književnika druge polovine prošlog i početka ovog veka.

 

U 14 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije biće održano predstavljanje edicije „100 slovenskih romana“ koja je književni projekat Foruma slovenskih kultura. Ovim projektom Forum započinje intenzivnu književnu razmenu između slovenskih naroda, kao i širu međunarodnu promociju i predstavljanje slovenskih književnosti. Države članice projekta su uz pomoć strukovnih i partnerskih institucija izabrale po deset romana objavljenih posle pada Berlinskog zida. Jedini kriterijum izbora bio je umetnički kvalitet.

 

Edicija „100 slovenskih romana“ je najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature, pa tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost.

 

Izdavačka kuća „Arhipelag“ iz Beograda je nacionalni izdavač edicije „100 slovenskih romana“ na srpskom jeziku.

O ovoj značajnoj ediciji govoriće glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće ,,Arhipelag`` Gojko Božović i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić.

 

Tom prilikom, Narodnoj biblioteci Srbije biće uručen komplet do sada objavljenih dela.


U 15 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije biće održano stručno vođenje kroz izložbu ,,Tuđe ili naše`` koja predstavlja najdragocenije srednjovekovne rukopise Srbije, Češke i Bugarske. O izložbi će govoriti autori mr Milanka Ubiparip i Vladan Trijić, stručnjaci Odeljenja za arheografiju nacionalne biblioteke.

 

U 16 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, za posetioce će biti otvoreno Odeljenje za restauraciju i konzervaciju. Tom prilikom, posetioci će se upoznati sa aktivnostima ove specijalizovane službe nacionalne biblioteke, ali i učestvovati u pojedinim restauratorskim procesima. Broj posetilaca ograničen je na 30.

 

Završni segment Nacionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana knjige, poetsko veče, biće održano sa početkom u 20 časova u Narodnoj biblioteci Srbije.

 

Svoje stihove posvećene knjizi govoriće Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić. U programu učestvuju i Nebojša Dugalić, glumac, Dragana Radaković, sopran, kao i Uroš Dojčinović, gitara.

 

Organizatori književne večeri su Zadužbina ,,Dositej Obradović`` i Narodna biblioteka Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..