Časopis Kultura – časopis za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku, čiji je izdavač Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije, dobitnik je Povelje za dugogodišnju uspešnu saradnju, povodom 55 godina postojanja Radio Beograda 2. Budući da se Radio Beograd nalazi na imanju Jovana Kujundžića, Aberdarevog oca, u znak zahvalnosti Drugom programu Radio Beograda Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje predavanje na temu: "Ikonostas crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Vrnjačkoj Banji" u četvrtak, 18. april u 12 sati u Zavodu (Rige od Fere 4)


Predavanje će održatu Marina Lukić – Cvetić, istoričar umetnosti i v.d. direktorka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Crkva u Vrnjačkoj Banji, posvećena Rođenju presvete Bogorodice, nalazi se na potezu zvanom Crkveno brdo. Na tom mestu prvobitno je bila brvnara, a po dobijanju hatišerifa i nalogu kneza Miloša sagrađena je crkva od  trošnog materijala. Današnja zidana crkva datira iz 1862. godine. Njen ktitor je sveštenik Jeftimije Popović (1800 – 1869), čija se nadgrobna ploča nalazi sa južne strane pored crkve. Ikonostas, kako se čita sa natpisa izrađen je 1875. godine. Poručio ga je beogradski trgovac Jovan Kujundžić, otac Milana Aberdara, za pokoj svoje prve preminule supruge i dece. Autor ikonostasa je Nastas Tomić, slikar iz Makedonije koji je službovao u kruševačkoj Gimnaziji. Ikonostas pripada skupini visokih oltarskih pregrada, sa pozlaćenim duborezom i mermerizacijom. Ikone, raspoređene u tri zone, rađene su  tehnikom ulja na drvetu. Konzervacija je izvedena u toku 2010. i 2011. godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..