Jednu od najboljih proznih knjiga nastalih prošle godine u Srbiji napisala je autorka koja živi u Subotici i piše na mađarskom, zbog čega su joj gotovo sva vrata na srpskoj književnoj sceni zatvorena. Ildiko Lovaš već je gostovala u književnom programu KC Grada povodom prethodnog, izuzetnog romana "Španska nevesta", a sada ćemo predstaviti njen novi roman "Kamenčić" (Fabrika knjiga, 2012).


U ovoj knjizi Ildiko Lovaš ponovo prepliće dva pripovedna toka i dve junakinje, od kojih je jedna talentovana i slavna, ali politički i moralno problematična rediteljka i Hitlerova bliska saradnica Leni Rifenštal, a druga junakinja, takođe nazvana Leni, je profesorka istorije u malom gradu, nesuđena novinarka i pasionirana gledateljka forenzičarskih serija, koju prepoznajemo i kao daleku rođaku Štefice Cvek iz romana Dubravke Ugrešić. Radnju pokreće misteriozni leš pronađen na tavanu škole, koji postaje povod za preispitivanje jedne davne rečenice Leni Rifenštal – da ne možemo biti odgovorni za samoubistvo druge osobe, čak i ako je ona živela u našem neposrednom susedstvu. U romanu "Kamenčić" Ildiko Lovaš izlaže argumente u prilog takvom stavu, ali i suprotnom, po kom su ljudi odgovorni za sudbinu svojih bližnjih, i navodi čitaoca da sam odluči. Nije isključeno, međutim, da će čitaocu od tog opredeljivanja biti važnije kako će se razrešiti ljubavni zaplet u romanu, što je takođe jedna od ponuđenih opcija: ako bi se susedi i morali zanimati za sudbine svojih sugrađana, umetnost nema takvih obaveza, jer je njena priroda drugačija.


O autorki:
Ildiko Lovaš rođena je 1967. godine u Subotici. Diplomirala je Mađarski jezik i književost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, radila je kao novinarka na Televiziji Novi Sad, pisala za "Magyar Szó" i bila glavna urednica subotičkog književnog časopisa "Üzenet", a neko vreme i sekretarka za kulturu Subotice. Poznati prevodilac sa mađarskog Arpad Vicko je do sada na srpski preveo njenu zbirku priča "Via del Corso" (2005), i romane "Španska nevesta" (2009) i "Kamenčić" (2012), a na hrvatski je preveden roman "Izlaz na Jadran – Džems Bond u Bačkoj". Proza Ildiko Lovaš prevođena je i na slovenački, italijanski, nemački i bugarski. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada u Mađarskoj.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..