Goran Malić, likovni umetnik i istoričar fotografije,  piše i prozu, koju je objavljivao u časopisima. Rođen  je u Beogradu 1947. Studirao je sociologiju i istoriju  umetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima  su četiri godišnje nagrade ULUPUDS-a za izuzetnu umetničku aktivnost i nagrada Dr Pavle Vasić za teorijski doprinos primenjenoj umetnosti u Srbiji. 

 

Autor je više samostalnih izložbi fotografije i većeg broja studijskih i kustoskih projekata, problemskih ili monografsko-biografskih, opšte i srpske fotografske istorije XIX i XX veka. Autor je televizijskih emisija i kratkih TV filmova. Objavljivao je tekstove o likovnoj umetnosti i fotografiji u Oku, Nin-u, Likovnom životu, Teatronu, Politici, Refoto-u... Član je ULUPUDS-a i Udruženja novinara Srbije.

 

Duge senke šest topola je Malićeva prva prozna knjiga koja na jednom mestu okuplja njegove ranije objavljene priče, nastajale između 1999. i 2009. Međutim, taj postupak nimalo ne umanjuje jedinstvo ovih priča. Naprotiv, imate utisak da čitate roman jer se isti likovi sele iz jedne u drugu priču, a sve se odigravaju u beogradskom naselju Senjak. Knjiga nam na starinski način, sporim pripovedanjem i izabranim, već zaboravljenim, jezikom, u deset priča slika stari Beograd, fotografskim opisima slika punim preliva od svetlosti i senki koje Malić, kao teoretičar fotografije, ume lako da primeti, a i uspešno da opiše.

 

Učestvuju: Vesna Danilović, Darko Ćirić i Goran Malić

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..