Udruzenja "Ateisti Srbije"* // Govore: Milos Đuricic (urednik "Velikog Praska"), Miodrag Ribic (clan urednistva, profesor srpskog jezika i knjizevnosti) i Voja Antonic (clan urednistva, pronalazac i publicista, autor knjiga "Da li postoje stvari koje ne postoje - vodic za kriticko razmisljanje" i "Kremansko neprorocanstvo: studija jedne obmane).

 

Dom omladine Beograda neposredno pred Srpsku Novu Godinu organizuje promociju specijalnog novogisnjeg izdanja e-casopisa *"Veliki Prasak" Udruzenja "Ateisti Srbije"*.

 

Udruzenje "Ateisti Srbije" je, nakon cetiri redovna izdanja objavilo ovaj specijalni broj, posvecen kritickoj analizi verskih praznika koji se obelezavaju krajem jedne, ili pocetkom naredne kalendarske godine, ali i secanju na dva sjajna mislioca i naucnika - Alena Tjuringa, oca savremenih racunara i teorije algoritama, i Pola Kurca, oca sekularnog humanizma. Tako su u kratkom roku, za manje od dva meseca, na virtuelne kioske stigla dva izdanja ovog casopisa, koji kroz raznolike tekstove pokusava da promovise kriticki pogled na svet, vrednosti sekularnog drustva, znacaj humanizma, i siroke mogucnosti koje nauka pruza pred nas. Na taj nacin se ispunjava i deo misije Udruzenja "Ateisti Srbije", koje se bori protiv dogmi i neznanja, tako gotovo tragicno prisutnih u nasem drustvu.

 

Ovaj e-casopis o sebi kaze: "Jedan smo od retkih casopisa koji se dici kako podsticanjem necenzurisanog misljenja, tako i stalno otvorenim konkursom za autore tekstova, crteza, stripova i grafickih resenja. Do sada, u samo cetiri redovna broja i jedan specijal, kroz nasu redakciju je proslo nekoliko desetina autora raznih struka i nivoa obrazovanja, a tekstovi su obuhvatili citav niz osetljivih drustvenih i filozofskih tema, brojne tacke neslaganja nauke i verskog dogmatizma, i sjajne intervjue sa vrhunskim intelektualcima poput Mirka Đorđevica, Ljubise Rajica i Ricarda Dokinsa.


I u narednom periodu cemo istrajati na golicanju uma nasih citalaca, uz nadu da cemo podstaci jos veci broj ljudi svih generacija, da kritickim razmisljanjem i iskakanjem iz kalupa, doprinesu mogucnosti da Srbija postane otvorenije, slobodnije, humanije i sekularnije drustvo."

http://sh.wikipedia.org/wiki/Ateisti_Srbije; http://ateisti.com/http://sh.wikipedia.org/wiki/Veliki_prasak

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..