Danilo-Kis-Izabrani-esejiArhipelag i Dom omladine Beograda povodom 50 godina od objavljivanja prvih knjiga Danila Kiša predstavljaju piščeva Izabrana dela u 7 knjiga i Izabrane poetičke spise u 3 knjige. Kišova dela objavljena su u izdanju Arhipelaga u proteklih godinu i po dana.

 

Program posvećen Danilu Kišu i njegovim delima održava se u četvrtak, 13. decembra 2012. s početkom u 19:00 u sali Americana Doma omladine Beograda.

 

u 19:00h Razgovor: Danilo Kiš: Poslednje pribežište zdravog razuma


Govore: Božo Koprivica, Srđan Vučinić i Gojko Božović

u 20:00h Danilo Kiš: Uspomene, sećanja (film Dragomira Zupanca)

 

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti!

 

Pedeset godina posle objavljivanja prvih knjiga Danila Kiša, kratkih romana Mansarda i Psalam 44 (1962), Arhipelag je objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige. Prošle godine Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga koja obuhvataju praktično celokupnu prozu ovog modernog klasika.Izabrani poetički spisi Danila Kiša sadrži knjige Čas anatomije i Gorki talog iskustva, kao i Poslednje pribežište zdravog razuma, reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine.
U delu Danila Kiša poetički spisi su čitav jedan paralelni opus, jednako važan kao i piščeva proza. Govoreći o nastanku svojih knjiga i o poetici svoje književnosti, Kiš je u poetičkim spisima oblikovao neprevaziđeno poetičko svedočanstvo u čijem je središtu pitanje života i literature. Poslednje pribežište zdravog razuma je knjiga u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj Kiš kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka.
Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, po¬kazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..