Rozmarina-bebaIzdavačka kuća Booka predstavlja svoje novo izdanje, roman Rozmarina beba autora Ajre Levina, delo koje važi za jedan od najboljih horor romana svih vremena na osnovu kog je Roman Polanski snimio istoimeno remek delo sedme umetnosti.


O KNJIZI

 

Rozmari Vudhaus i njen muž Gaj, glumac u usponu, useljavaju se u Bramford, staru njujoršku stambenu zgradu zlokobne reputacije. Uskoro se pojavljuju njihovi prvi susedi, stariji bračni par Roman i Mini Kastevet, da Vudhausovima požele dobrodošlicu. I mada je Rozmari uzdržana prema njihovoj ekscentričnosti, a iz njihovog stana često dopiru čudni zvuci, njen muž ih smatra veoma interesantnim.


Ubrzo nakon što Gaj dobije veliku ulogu na Brodveju, Rozmari ostaje trudna, a Kastevetovi počinju posebno da se zanimaju za njeno blagostanje. No kako se oseća sve bolesnije i biva sve više izolovana, Rozmari počinje da sumnja da kružok Kastevetovih nije ono što se čini...

Rozmarina beba je objavljena u višemilionskim tiražima, i smatra se jednim od najboljih horor romana svih vremena.

 

O AUTORU

 

Poznati romanopisac i dramski pisac Ajra Levin rođen je u Njujorku 1929. godine. Počeo je kao televizijski scenarista, a njegov prvi roman Poljubac pre smrti (objavljen 1953) proslavio ga je kao pisca. Usledila su još uzbudljivija dela, među kojima su Rozmarina beba, Ovaj savršeni dan, Stepfordske supruge, Momci iz Brazila, Sliver i Rozmarin sin. Neki od njegovih romana pretočeni su u filmove, a komad Zamka smrti bio je najduže izvođen triler u istoriji Brodveja.


Levina je udruženje Mystery Writers of America tri puta nagrađivalo, a Horror Writers Association uručilo mu je „Bram Stoker“ nagradu za životno delo.

 

„Neizvesnost prelepo utkana u svakodnevicu; besprekorno iscrtana delikatna linija između verovanja i neverovanja.“
The New York Times

 

„Niz uverljivih i prilično legitimnih iznenađenja. Zadivljujuće održavana napetost.“
The New Yorker

 

„Mračno briljantna priča o modernom đavolaštvu, koja čitaoca tera da poveruje u neverovatno. Smatram je potpuno očaravajućom.“
Truman Kapote


Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila knjige autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis, Miranda Džulaj, Mirijam Tevs, Andžej Stasjuk, Dejv Egers, Džonanatan Letem.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..