DaniloKisesejiPedeset godina posle objavljivanja prvih knjiga Danila Kiša, kratkih romana Mansarda i Psalam 44 (1962), Arhipelag je objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige.

 

Prošle godine Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga koja obuhvataju praktično celokupnu prozu ovog modernog klasika.

 

Arhipelagovo izdanje Izabranih poetičkih spisa Danila Kiša sadrži knjige Čas anatomije i Gorki talog iskustva, kao i reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine koji je u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma priredio Gojko Božović.


U delu Danila Kiša poetički spisi su čitav jedan paralelni opus, jednako važan kao i piščeva proza. Govoreći o nastanku svojih knjiga i o poetici svoje književnosti, Kiš je u poetičkim spisima oblikovao neprevaziđeno poetičko svedočanstvo u srpskoj književnosti u čijem je središtu pitanje života i literature.


Proistekao iz velike polemike koju je Kiš vodio krajem sedamdesetih godina povodom novelističke knjige Grobnica za Borisa Davidoviča, Čas anatomije je jedna od ključnih knjiga moderne srpske književnosti sa ogromnim uticajem na sve potonje književne generacije. Čas anatomije je veliki polemički spis u kome ovaj pisac govori o književnosti, svojim delima, ali i o politici i društvu.


Gorki talog iskustva je knjiga Kišovih razgovora i svedočenja. U ovoj knjizi, koju je priredila Mirjana Miočinović, veliki pisac govori o svojim knjigama, o svom životu i iskustvu, o prijateljima, o politici i sudbini, o najvećim izazovima pred kojima su se nalazili njegovi savremenici. Razgovori Danila Kiša jesu neka od najuzbudljivijih svedočenja o našoj književnosti i društvu novijeg vremena. Uzbudljiv, strastan i pronicljiv sagovornik, Kiš je u razgovorima i kazivanjima oblikovao čitavo jedno poglavlje svoje literature.


Izabrani eseji Danila Kiša, predstavljeni u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma, obuhvataju vremenski raspon od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine. Poslednje pribežište zdravog razuma donosi antologijski izbor tekstova iz Kišovih knjiga i zaostavštine. Predstavljajući vrhove Kišovog eseja, knjiga Poslednje pribežište zdravog razuma pokazuje nesvakidašnju snagu Kišove esejistike u kojoj ovaj pisac postavlja osnovna pitanja književnosti svog vremena.


Poslednje pribežište zdravog razuma je knjiga u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj Kiš kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..