BonaviaU izdanju Lagune stiže roman „Bonavia“ Dragana Velikića, dobitnika Ninove nagrade za roman „Ruski prozor“. Konferencija za novinare na kojoj će Laguna predstaviti Dragana Velikića, roman „Bonavia“ i dalje planove biće održana u ponedeljak, 19. novembra 2012. godine u 13 sati. Na konferenciji će pored autora Dragana Velikića govoriti direktor Lagune Dejan Papić i reditelj Gorčin Stojanović.

 

U novom romanu Velikić je prikazao životne priče nekoliko junaka koji su međusobno povezani prijateljskim, rodbinskim ili ljubavnim vezama, kao i prostorom Balkana, srednje Evrope, gradovima i okolnostima u kojima žive.

 

Njegove junake povezuju jake emocije ljubavi, poštovanja, sećanja na prošlost, ali ih razdvajaju otuđenost, različiti pogledi na život, očekivanja, igre sudbine. Reflektujući sudbine svojih junaka, Velikić čitaoce upoznaje i sa autobiografskim detaljima koji su ga naveli da ispriča intimnu priču svog života.

 

Roman „Bonavia“ spada u onu vrstu književnosti u kojoj tragamo za ispunjenim životom, a Velikić prikazuje svet nekoliko likova u različitim periodima, čiji se životi međusobno prepliću. To su savim jednostavne priče, ljubavne, materijalne, egzistencijalne tematike. Međutim, ispod svih tih, naizgled površnih tema, osnov predstavlja put. Bonavia, u prevodu „srećan put“, jeste ono što junaci ovog romana jedni drugima govore, a često i sami sebi. Za junake Velikićevog romana putovanje je vrsta bega. Oni beže od obaveze, od države, društva, života, a zapravo svi beže od sebe. Putovanje je njihov alibi, to je „karta za 3 dana“, opravdanje za nepostojeći plan kretanja.

 

Junaci „Bonavie“ su svi u dobrovoljnom izgnanstvu i u borbi sa sobom. Kada junakinja sa druge strane Atlantskog okeana gleda u svoj život preko puta, ona vidi maglu i tužno sećanje prošlosti, koje je opet živo za razliku od sive sadašnjosti. To je junak koji osluškuje na rekama zavičaj. Ona bira sećanje na bol iz mladosti i tu uspomenu iznova proživljava. Na taj način Velikić nudi izlaz, a to je da pravi život ostaje u granicama mašte. On se odvija kroz živote drugih, koji su takođe negde otišli. Grad briše tragove, ostavljajući samo sećanje.

 

Velikić je do sada objavio osam romana „Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, „Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“ i „Ruski prozor“. Njegovi romani prevedeni su na 15 evropskih jezika, a za knjigu „Ruski prozor“ 2007. godine dobio je Ninovu nagradu i nagradu „Meša Selimović“, kao i Srednjoevropsku nagradu za književnost.

 

Roman „Bonavia“ pojaviće se u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u utorak, 20. novembra 2012. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..