Borislav-Cicovacki-RaskovnikRaskovnik, novi roman Borislava Čičovačkog, uzbudljiva je priča o odrastanju i sus-retu sa svetom od kraja osamdesetih, preko užasa devedesetih, do naših dana, od Sombora, preko Novog Sada, do Beograda i Amsterdama, i natrag.


Raskovnik je nesvakidašnja priča o emigraciji modernih vremena i povratku, kao i o ljubavi i užasima istorije u ličnom životu. Roman Borislava Čičovačkog nepotkupljivo pripo-veda i o zemlji iz koje njegovi junaci moraju da odu pred naletima istorijskog besmisla ili u njoj ostaju suočavajući se sa bedom, ratovima i nasiljem, ali i o svetu u kome započinju i žive svoje emigrantske živote. Razapeti između iskustva koje sa sobom nose i iskustva koje stiču u emigraciji, između istorijskih i ličnih udesa, junaci u romanu Raskovnik strasno i ispovedno kazuju o drami koju žive.


Raskovnik je snažna priča koja se tiče svih nas i u koja i u malim detaljima i u širokim zamasima oblikuje veliko iskustvo našeg vremena. Pored uzbudljive priče, u novom romanu Borislava Čičovačkog osvaja  izuzetna moć lirske ekspresije da oživi sećanja i vrati vrednost minulom vremenu. Raskovnik je prethodno objavljen u Holandiji, gde je imao veliki uspeh kod publike i kritike.

Borislav Čičovački (Sombor, 1966), pripovedač, romansijer, solista i kamerni muzi-čar. Diplomirao je i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a posledip-lomske studije oboe završio je i na Svelink Konzervatorijumu u Amsterdamu. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope: bio je solista sa simfonijskim i kamernim orkes-trima (Beogradska filharmonija, Zagrebačka filharmonija, Gudači Sv. Đorđa, itd.), učestvovao je na više značajnih muzičkih festivala. Premijerno je izveo tridesetak kompozicija srpskih, holandskih i nemačkih kompozitora. Neki od njegovih snimaka izdati su na kompakt-disko-vima u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Srbiji. Bavi se i muzikologijom. Pisao je član-ke i kritike za holandske dnevne listove i časopise. Docent je za kamernu muziku na Filološ-ko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Borislav Čičovački je u Holandiji objavio romane: U starini ime mu beše Hemus (2000), Crni kos, a po polju božuri (2001), Raskovnik (2009) i Rastanak u četiri prizora (2010), kao i knjigu pripovedaka Nedopisane biografije (2003). U Srbiji su objavljeni piščev roman U starini ime mu beše Hemus (2007) i Pismo iz Amsterdama i druge nedopisane biografije (2009). Višestruki je dobitnik stipendije Holandskog književ-nog fonda i stipendije Fonda za kulturu Amsterdama. Učestvovao je na književnim festiva-lima u Holandiji i Belgiji. Kao ko-libretista učestvovao je u pisanju libreta za dve opere Isi-dore Žebeljan: Zora D. (2003) i Maratonci (2008). Napisao je libreto za dve opere Isidore Že-beljan: Simon izabranik (2009) i Dve glave i devojka (2012). U izdanju Arhipelaga objavljena je knjiga priča Borislava Čičovačkog Pismo iz Amsterdama i druge nedopisane biografije (2009). Živi u Beogradu.

Arhipelag, septembar 2012.
Roman / 328 strana
Tvrdi povez

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..