sava-damjanov_plakatSreda, 19.septembar u19:00 mala sala SKC / “Slučaj Damjanov ili srpska književnost iskosa dve su odrednice za najradikalnije inovativno, provokativno, strastveno, erotizovano čitanje-tumačenje književne umetnosti.

Sava Damjanov je, dakle, simbol jednog drugačijeg, jedinstvenog, neponovljivog koncepta u modernoj srpskoj književnoj nauci, danas i ovde. I kao književni istoričar on je prevashodno pisac koji pomera granice naučnog teksta. U njegovom sistemu sve je priča.” Gojko Tešić

Izlaskom iz štampe knjige „Šta to beše srpska postmoderna?” profesora novosadskog Univerziteta dr Save Damjanova, zaokružen je petotomni projekat „Službenog glasnika„ koji je - pod naslovom „Damjanov: srpska književnost iskosa„ - predstavio izabrane književnoistorijske i kritičke oglede ovog autora.

Za prve dve knjige (objavljene u jesen 2011)” Vrtovi nestvarnog„ i „Veliki kod: Đorđe Marković Koder„ kao predgovori su objavljeni tekstovi akademika Milorada Pavića posvećeni Damjanovljevim književnoistorijskim istraživanjima .

Treća i četvrta knjiga ovoga izbora, „Srpski erotikon i „Nova čitanja tradicije 1-3,” završavaju se pogovorima prof. dr Milivoja Nenina, a poslednja pogovorom prof. dr Gojka Tešića koji kao urednik potpisuje kolekciju „Damjanov: srpska književnost iskosa”.
Sudeći prema prvim reakcijama, reč je o važnom projektu, netipičnom za srpsku kulturu, ne samo zbog specifične književno-naučne vizure Damjanova, već zato što su retki naši književni istoričari koji su za života bili predstavljeni sličnim izborom. Mentor Damjanova i pofesor čiju je katedru nasledio u Novom Sadu, Milorad Pavić napisao je u predgovoru za ovo petoknjižje da se on kreće u područjima koja su u nauci o srpskoj književnosti ili neadekvatno obrađena ili sasvim mimoiđena.

Učestvuju: Gojko Tešić, Tanja Rosić, Miroslav Jovanović i autor
moderator: Vesna Kapor

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..