Kuca-na-Ravnom-Bregu-plakatSedam pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope su prvi učesnici rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu u Mokrinu, a književno veče u DOB-uj e njihov jedini javni nastup tokom jednomesečnog trajanja ovog boravka.

Na ovoj književnoj večeri učestvuju aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.

Kuća na Ravnom Bregu je jedinstven rezidencijalni boravak značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope. Pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu pišu svoju novu knjigu. Ključni cilj ovog rezidencijalnog boravka jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje potencijala književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi.

Kuća na Ravnom Bregu je kulturno, vrednosno i tematski profilisan rezidencijalni boravak pisaca koji, u odličnom radnim uslovima, pored rada na svojim novim rukopisima, treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih važnim temama modernog doba. Ovogodišnja tema je Kuća na Ravnom Bregu, pri čemu pisci nemaju u vidu konkretnu Kuću na Ravnom Bregu, već kuću kao prostor intime, kao mesto nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih događaja, kao izvor osnovnog iskustva. Srpsko izdanje knjige ovih priča objaviće Izdavačka kuća Arhipelag početkom 2013. godine.

Rezidencijalni boravak Kuća na Ravnom Bregu organizuje Terra Panonica u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag iz Beograda.


Književno veče "Kuća na ravnom bregu"
Četvrtak, 13. septembar 2012. u 20:00
DOB//Velika sala
Književno veče sa 7 pisaca iz 6 zemalja Jugoistočne Evrope
Organizacija: Izdavačka kuća Arhipelag i Dom omladine Beograda
Moderatori: Gojko Božović i Srđan V. Tešin

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..