cantstopbkcoverPredavanje autora najčuvenije knjige o istoriji hip hop kulture “Can’t stop, won’t stop“, debata uživo i projekcija najstarijeg postojećeg dokumentarnog filma o hip hopu  “Style Wars”.


Uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, imamo čast i zadovoljstvo da svim ljubiteljima i istraživačima hip-hopa, ali i urbanih kultura mladih uopšte, u Srbiji predstavimo Džefa Čenga (Jeff Chang).

Reč je o piscu najpopularnije i najnagrađivanije knjige o hip-hopu "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije" (Red Box, 2009) - ("Can't Stop, Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation", Picador/St. Martin's Press, 2005).

Jeff Chang, još od druge polovine osamdesetih, tokom školovanja u okviru sistema državnih univerziteta Kalifornije koje će krunisati diplomom mastera Azijsko-američkih studija na UCLAu, počinje da razvija svoj politički stav radom u studentskim organizacijama. Njegov najznačajniji poduhvat na političkom planu je učešće u osnivanju prve Nacionalne hip-hop političke konvencije 2003. godine. Reč je o telu koje okuplja lokalne nevladine organizacije iz ugroženih urbanih zajednica SADa i radi na političkoj homogenizaciji i aktiviranju mladih iz tih zajednica, kao i na artikulaciji njihovih političkih stavova. Značaj Nacionalne hip-hop političke konvencije za politički život u SAD, najbolje oslikavaju procene američkih političkih analitičara prema kojima upravo animiranje mladih, uglavnom obojenih glasača iz siromašnih urbanih jezgara, donosi prevagu kandidatima Demokratske stranke na izborima u SAD u poslednjih pet godina.

Početkom devedesetih Chang započinje i novinarsku karijeru tekstovima u kojima se uglavnom bavi hip-hop kulturom, međurasnim odnosima i društvenim položajem mladih. Pisao je i piše za mnoštvo uglednih časopisa, među kojima su i ColorLines (čiji je prvi urednik), San Francisco Chronicle, URB, The Nation, The Bomb Hip-Hop, Mother Jones, kao i Vibe za koji je 2007. godine, u toku kampanje za predsedničke izbore, intervjuisao Baracka Obamu. Bio je i jedan od glavnih urednika Internet portala 360hiphop.com kojeg je osnovao Russell Simmons.

Chang je značajan doprinos hip-hopu dao i svojim radom u muzičkoj industriji. On je, naime, 1993. godine učestvovao u osnivanju, a kasnije postao i direktor etikete Solesides, jedne od najvažnijih nezavisnih izdavačkih kuća u hip-hop muzici, u okviru koje je svojim prijateljima – među kojima su i DJ Shadow i grupa Blackalicious – pružio priliku da započnu diskografske karijere.

Pored svih uspeha, knjiga "Ne može da stane, neće da stane“ ipak i dalje predstavlja najznačajnije postignuće u Changovoj biografiji. Nije to samo zato što je prihvaćena u hip-hop svetu ili zato što je Chang za nju dobio mnoštvo priznanja među kojima i najznačajniju nezavisnu književnu nagradu u SAD American Book Award (2005. godine), Asian American Literary Award (2006), nagradu Deems Taylor (2006) koju dodeljuje Američko udruženje kompozitora, tekstopisaca i muzičkih izdavača (ASCAP) ili titulu najbolje knjige o muzici za 2005. godinu u izboru New York Magazinea. Ova knjiga, naime, predstavlja središte Changovog dosadašnjeg rada vezanog za hip-hop zato što na najbolji način objedinjuje sva njegova različita iskustva sa hip-hopom – novinarska, aktivistička i iskustva stečena radom u muzičkoj industriji. Za ovu godinu je predviđen i izlazak njegove nove knjige "Who We Be: The Colorization of America", u kojoj razmatra stanje kulturnog i nacionalnog identiteta i identiteta nacije u SAD nakon velikih demografskih i političkih promena u poslednje tri decenije.

Živi u Kaliforniji sa suprugom i sinovima.

Detaljan program posete Džefa Čenga Srbiji pogledajte: OVDE

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..