zbgorUbuduće će čitaoci moći da izaberu svoj omiljeni kraj romana Ernesta Hemigveja "Zbogom oružje". Slavni američki pisac je jednom priznao da je napisao nekoliko različitih krajeva svog čuvenog romana iz 1929. pre nego što je bio "potpuno zadovoljan" njime.


Prema pisanju "Njujork tajmsa", izdavačka kuća Skribner se priprema da objavi novo izdanje zajedno sa 47 verzija poslednjih nekoliko redova romana koje dosad šira publika nije imala priliku da vidi i koje su se od 1979. godine čuvale u kolekciji Hemingveja u biblioteci Džona F. Kenedija u Bostonu. 

Pored poznatog kraja, u kojem glavni junak Frederik Henri, razočaran i očajan, napušta bolnicu u kojoj je njegova žena Ketrin upravo umrla na porođaju, Skribner predlaže još 47 verzija dugih od jedne rečenice do nekoliko paragrafa. 

U verziji broj 1, roman završava rečenicom: "Ketrin je umrla i ja ću umreti, to je sve što vam mogu obećati". 

"Njujork tajms" navodi i verziju broj 7: "Nema drugog kraja osim smrti, a rođenje je jedini početak", dok je 34. završetak Hemingvej preuzeo od jedne Ficdžeraldove ideje prema kojoj svet "sve lomi" pred sobom, a "one koje ne slomi, ubije". 

Zbogom oružje (A Farewell to Arms) je poluautobiografski roman, pisan u prvom licu, a opisuje doživljaje Amerikanca koji se kao dobrovoljac bori na italijanskoj strani za vreme Prvog svetskog rata. 

Radnja se u velikoj meri oslanja na Hemingvejeva lična iskustva, a bavi se problemima rata, smrti, hrabrosti i ljubavi.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..