BeogradskifestivalevropskekZadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na večerašnje programe Beogradskog festivala evropske književnosti: čitanje Vesne Goldsvorti i srpsku premijeru knjige Solunski anđeo (u 19 časova), čitanje Davida Albaharija (u 20 časova) i projekciju filma Soba i po (po esejima i životu Josifa Brodskog).

Završnog, četvrtog dana dana Beogradskog festivala evropske književnosti (petak, 29. juna) publiku očekuju čitanja Vladislava Bajca i Jelene Lengold, a potom u filmskom delu festivala i besplatna projekcija filma Kandahar Mohsena Makhmalbafa.

Najpre će u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda nastupiti Vladislav Bajac koji će publici premijerno predstaviti svoju upravo objavljenu knjigu Gastronomadske priče. Pisane u proteklih nekoliko godina, nove priče Vladislava Bajca oličavaju potragu za novim iskustvima, kulturama i prostorima, zbog čega se ove priče i odigravaju u Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Slovačkoj, Islandu, Kini, Egiptu ili Beogradu, dok hrana ima ili glavnu ili jednu od najvažnijih uloga u njima.

U programu Na sceni, u 20 časova, nastupa Jelena Lengold, aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost, koji će razgovarati sa publikom i premijerno čitati svoje nove priče iz rukopisa.

Beogradski festival evropske književnosti završava se projekcijom filma Kandahar Mohsena Makhmalbafa. Ovaj film, nastao prema romanu Nelofer Pazire, prikazuje se u okviru festivalskog programa Književnost na filmu u kome se predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti počeo je 26. juna i predstavio je beogradskoj publici četiri celovečernja multimedijalna književna programa, u okviru kojih su predstavljeni sedam čitanja, pet video prezentacija književnosti, četiri filma i jednu izložbu fotografije.
Među piscima koji su učestvovali na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Laslo Blašković, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Vladislav Bajac i Jelena Lengold.

U okviru Beogradskog festivala evropske književnosti u toku je izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Fotografije sa ove izložbe, koju će beogradska publika moći da vidi do polovine naredne nedelje, nastale su za vreme prošlogodišnjeg piščevog studijskog boravka u Sjedinjenim Državama.

Beogradski festival evropske književnosti pokrenula je izdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina svog rada, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, tokom koje se promovišu najbolji izrazi savremene evropske i srpske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..