Karlos-FuentesPovodom smrti jednog od najvećih pisaca na španskom jeziku Karlosa Fuentesa, koji je preminuo 15. maja 2012,  Institut Servantes i Ambasada Meksika organizuju predavanje koje će održati ambasadorka Meksika u Srbiji, Nj.E. Mersedes Ruis Sapata i profesor Dalibor Soldatić, šef katedre za Iberijske studije na Filološkom fakultetu. Predavanje će se održati u četvrtak u 19.00h u Institutu Servantes. Ulaz slobodan.

Povodom smrti jednog od najvećih pisaca na španskom jeziku, Karlosa Fuentesa koji je preminuo u 84. godini života u Meksiku, Institut Servantes organizuje predavanje koje će održati Nj.E. Mersedes Ruis Sapata i profesor Dalibor Soldatić. Na samom predavanju prisetićemo se njegovog značaja za književnost na španskom jeziku i najvažnijih knjiga. Takođe, govorićemo i o njegovom interesantnom životu jer poznato je da je on bio veoma politički angažovan. Ovo je lep način da se istovremeno pozdravimo sa ovim romansijerom, pripovedačem, dramskim piscem i esejistom i da se podsetimo ili upoznamo sa njegovim životom i delom. Njegove knjige ostaju nam da bolje upoznamo stvarnost koja nas okružuje.

Slavni meksički pisac Karlos Fuentes stekao je svetsku slavu već sa 30. godina, prvim romanom „Najproznačnija oblast“ (1958), a zajedno sa Gabrielom Garsijom Markesom, Mariom Vargasom Ljosom i Hulio Kortazarom, obeležio je eksploziju latinoameričke literature 1960-ih i ’70-ih, poznatu kao El Bum.

Autor je romana „Smrt Artemija Krusa“ (1962) i, tokom više od pola veka, dvadesetak drugih knjiga. Pisao je u svim žanrovima uključujući i operu.

U SAD ga je proslavio roman „Stari Gringo“, bajka o američkom piscu Embrouzu Birsu koji je nestao tokom Meksičke revolucije Panča Vilje i Emilijana Zapata. Po tom romanu snimljen je i film 1989. sa Gregori Pekom i Džejn Fonda.

Po tradiciji latinoameričkih pisaca Fuentes je bio politički angažovan, pisao je za novine i magazine, kritikovao meksički vladu. Bio je meksički ambasador u Francuskoj od 1975. do 1977, ali je podneo ostavku kada je za meksičkog ambasadora u Madridu postavljen Gustavo Dijaz Ordaz, za vreme čijeg predsedovanja Meksikom, vojska pucala na studente pobunjene 1968. godine. Francuski predsednik Fransoa Miteran mu je dodelio Legiju časti 1992. godine.

Nakon njegove smrti predsednik Republike Felipe Kalderon je na svom tviteru nalogu napisao: „Duboko žalim zbog smrti našeg cenjenog i voljenog Karlosa Fuentesa, pisca i univerzalnog Meksikanca. Nek počiva u miru.“
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..