Povodom petka 1. juna, svetskog dana masona, jedna od naših najuvaženijih spisateljica, Mirjana Đurđević predstaviće po treći put u Beogradu, ali prvi put u Kornetu u Drinčićevoj 24 svoj poslednji roman “Bremasoni” u izdanju Lagune.

Predstavljanje počinje u 7 uveče, a učestvuju Jasmna Vrbavac, Pavle Ćosić i autorka.
I to nimalo nije sve! Mira Đurđević, kao što svi znamo, i dobro kuva pa će nam za tu priliku napraviti pileću i vegetarijansku varijantu marokanskog kus-kusa u berberskom tažinu.

Urbana bajka o jedinoj tajni koju su žene sačuvale. Novi roman dobitnice nagrada Žensko pero i Meša Selimović. Na odluku vlasti Kraljevine Jugoslavije u leto 1940. da zabrani rad masonerije, slobodni zidari odgovaraju na sebi svojstven način: odlučuju da se, do boljih vremena, samouspavaju. Ali, prethodno treba da se slože. Iz Bremasona ćete saznati da li su „tajna braća” Branislav Nušić, Borislav Pekić, Ðorđe Vajfert, Petar Ičko, Sima Milutinović Sarajlija… uspela da postignu dogovor o samouspavljivanju. U tome im pomaže druga, još tajnija, moćnija i uspešnija organizacija, ekskluzivno ženska, predvođena Velikom Tetkom. Tu su i likovi – i „činovi“ – Velike Alapače, Velike Metle i, čak, Velike Kese… Koliko god bila duhovita i originalna, nijedna priča o masoneriji ne može biti lišena drevne mistike, pa je u nju i slavna beogradska mumija uplela svoje koščate prste.

O tažinu:
Tažin je berberska glinena posuda za kuvanje u žaru, nalik našem saču, sa tom razlikom što je poklopac obično kupastog oblika. U njemu se pripremaju različita jela od mesa, povrća i voća oplemenjena lokalnim začinima, koje karakteriše dugo kuvanje na slaboj vatri, koja Marokanaci jednostavno zovu tažin. Marokanski lonac, recimo. Uz tažin se služi kus-kus, retko i neka sveža salata. Pošto sam poklopac polomila, a nisam sklona ni loženju parketa, sve to isto pravim na šporetu u šerpama sa debelim dnom – funkcioniše. Pravimo dva tažina, vegeterijanski i pileći. Broj porcija je ograničen, a Mira je tražeći na netu fotku za ovaj tekst uništila dve krmenadle i bacila tiganj.
Odličan početak!

Trivia:
Mirjana Đurđević objavila je i knjigu poezije “Kvadratići” za “Kornet” o kojoj će posebno biti reči na ovoj promociji, naročito zato što ova lepa zbirka nikad ranije nije promovisana.


<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..