el-pozz„Otvorena vrata” volonterskog servisa Mladih istraživača Srbije. Dođite na „otvorena vrata” u svet i nova iskustva sa vršnjacima iz raznih zemalja na međunarodnim volonterskim kampovima.

sreda, 16. maj
12:00 do 17:00 Klub SKC-a

Vratari će biti volonteri sa iskustvom, voljni da pričaju i prepričavaju svoja šarena iskustva na čišćenju otisaka dinosaurusa, građenju kućica za slepe miševe i hotela za insekte, uređivanju parkova, brojanju ptica u rezervatima prirode, rekonstrukciji starih zamkova, učenju osnova 12 jezika za 12 dana sa 12 novostečenih prijatelja iz zemalja u kojima su to maternji jezici i mnogim drugim avanturama. Podeliće sa vama savete kako otići sa malo novca, a mnogo očekivanja, u svet u kom se ta očekivanja i ostvaruju - međunarodni volonterski svet.


sreda, 16. maj
19.00 Mala sala SKC-a
VOJA ČOLANOVIĆ: ODA MANJEM ZLU
razgovor sa piscem

Učestvuju: Aleksandar Jovanović, Aleksandar Jerkov, Berislav Blagojević i autor
Moderator: Vesna Kapor

Za roman  „Oda manjem zlu”  Voja Čolanović dobio je nagradu  „Borisav Stanković“ i nagradu „Stevan Sremac“, a bio je i u najužem izboru na „Ninovu“ nagradu.
Napisati roman u devedesetoj godini pravi je podvig. Voja Čolanović nam je pokazao da je to, ne samo moguće, nego i da taj roman može biti poetički izvan konkurencije.
Priču o dvoje ljubavnika, naučnika, Finkinji i Srbinu, o njihovom susretu koji izaziva duboka promišljanja o smislu poretka ljudskih života, o neminovnosti nekih događaja, o mogućim odlukama koje se reflektuju i na druge, pisac kroz refleksije muškog junaka iznosi na čudesno sugestivan i delikatan način. Promišljajući, često kroz intertekstualne veze, svet i odnose u njemu, pozivajući se na mnoge umetnike i njihova traganja kroz vreme, Čolanović daje ceo spektar kulturoloških odrednica, koje ne muče samo njegovog junaka, nego i čitaoca.

Šta činiti sa iznenadnom srećom, možda je ključno pitanje romana, u očima izvesnih čitalaca. Međutim, piščeva volja i snaga da nas porinu u dublje talase promišljanja mnoštvom, ne samo umetničkih, već i činjenica iz sveta nauke, čine ovaj roman tvrđavom o životu savremenog čoveka.

Voja Čolanović objavio je zbirke pripovjedaka “Osedlati mećavu”, “Miris promašaja” i “Osmeh iz crne kutije”, za koju je dobio „Andrićevu nagradu“. Za roman „Druga polovina neba” dobio je međunarodnu nagradu „Benito Huarez”. Objavio je roman „Pustolovina po meri”, „Telohranitelj”, „Levi dlan, desni dlan”, a za „Zebnju na rasklapanje” 1987. dobio je NIN-ovu nagradu. Usledili su romani „Džepna kob” i „Lavovski deo ničega”.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..