MALI_KASAPIN_Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman Mali kasapin najcenjenijeg irskog pisca današnjice Patrika Makejba. Ovo delo je odmah po objavljivanju postiglo kultni status, autoru donelo nagradu za najbolji irski roman godine i uvršteno je u najuži izbor za nagradu Booker.


Fransi Brejdi, živopisni, oštroumni klinac koji odrasta u teskobnom irskom gradiću glavni je lik i narator ovog sjajnog romana. No, ne dajte da vas zavara njegov veseo ton... Fransi je sve samo ne sladak dikensovski junak. Kako priča odmiče, tako stranicu za stranicom polako shvatamo da se upakovana u duhovitu, na trenutke urnebesno smešnu crnohumornu oblandu krije napeta i jeziva priča o ludilu koje će polako zavladati glavnim junakom i nagnati ga na nezamislivo nasilje. Retkost je u književnosti uopšte ovako uverljivo, mračno i istovremeno šarmantno pripovedanje u prvom licu.

Držeći savršen ritam u romanu i efektno upotrebljavajući jezik, Makejb je zaslužio da ga poredimo s velikim Džejmsom Džojsom. Od britkog humora do mračnog psihološkog horora, Mali kasapin je roman koji zbunjuje, šokira i ostavlja bez daha.

O AUTORU

Patrik Makejb (1955) je nakon objavljivanja romana Mali kasapin iz potpune anonimnosti stigao na sam vrh savremene ostrvske književnosti. Ne samo da je osvojio prestižnu Irish Times-Aer Lingus nagradu za najbolji irski roman godine i ulazak u najuži izbor nominovanih za nagradu Man Booker, već je postao jedan od najprevođenijih i najčitanijih irskih pisaca današnjice.

Veliki uspeh doživeo je i romanima Breakfast on Pluto (1998, najuži izbor za Man Booker) i Winterwood (2006, Irish novel of the year). Po romanima Mali kasapin i Breakfast on Pluto irski režiser Nil Džordan snimio je odlične filmove, za prvi je osvojio Srebrnog medveda za režiju na festivalu u Berlinu, dok je drugi proglašen najboljim irskim filmom godine. Patrik Makejb glumio je epizodne uloge u oba filma.

Jedan je od organizatora The Flat Lake književnog festivala, najvećeg te vrste u Irskoj kao i Clones Film festivala koji se održava u njegovom rodnom mestu. Nakon višegodišnjeg boravka u Londonu vratio se u Klounis gde i danas živi sa suprugom i dve ćerke.

Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila knjige autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis, Miranda Džulaj, Mirijam Tevs, Andžej Stasjuk i drugi. Do kraja godine u planu su dela Džonatana Letema, Dejva Egersa i još nekoliko vrhunskih savremenih autora.

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..