Džon Ralston Sol, pisac slavne knjige Propast globalizma i preoblikovanje sveta, jedan od najuticajnijih savremenih teoretičara, predsednik Međunarodnog PEN, boravi ove nedelje u Beogradu. Tokom dvodnevne posete Džon Ralston Sol posetio je redakciju svog srpskog izdavača Arhipelaga, gde je razgovarao o srpskom izdanju svog nedavno završenog romana u kome se kao jedan od junaka pojavljuje Vasa Čubrilović, učesnik u antentatu na Franja Ferdinanda i kasnije poznati srpski istoričar.


Džon Ralston Sol posetiće danas Srpski PEN centar, gde učestvuje u radu konferencije mreže balkanskih PEN centara. Džon Ralston Sol je snažno podržao osnivanje mreže balkanskih PEN centara, što potvrđuje i njegov dolazak u Beograd na prvu konferenciju ove mreže. Balkanska mreža PEN centara ustanovljena je na svetskom kongresu PEN u Beogradu polovinom septembra prošle godine, a njen ključni zadatak jeste intenziviranje književne i kulturne razmene između balkanskih zemalja. Beogradski sastanak Balkanske mreže PEN centara je prvi u nizu događaja kojima PEN centri nastoje da obnove i podstaknu saradnju, poverenje i kulturni dijalog među balkanskim zemljama i kulturama.

Tokom boravka u Beogradu Džon Ralston Sol će imati više susreta sa čitaocima i medijima.
Arhipelag je prošle godine objavio najpoznatiju knjigu Džona Ralstona Sola Propast globalizma i preoblikovanje sveta. U ovoj knjizi, prevedenoj na sve veće svetske jezike, Džon Ralston Sol na nesvakidašnje uzbudljiv i provokativan način govori o tome zašto je globalizam bio dominantan, zašto je okončan nezapamćenom krizom, koji su uzroci ekonomske krize koja potresa ceo svet, kako je ekonomija pretvorena u religiju modernog doba, na kakvoj se prekretnici nalazi naš svet, i šta će biti s nama.

Po mišljenju svetske kritike, lucidna i proročka knjiga Propast globalizma i preoblikovanje sveta je jedna od najvažnijih knjiga za razumevanje našeg vremena, jer su u njoj peisutni hrabra analiza, prodorni uvidi, lucidni odgovori, snažna kritika i otkrivajuća predviđanja jednog od vodećih tumača savremenog sveta.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..