Razgovor o romanu _Pet debelih pesnika_ (Raštan izdavaštvo, Beograd, 2024) Predraga Đurića održaće se u ponedeljak, 30. septembra od 19 časova u UК Parobrod. Osim autora, koji je svoje junake okupio za stolom petrovaradinske kafane _Crnjanski,_ čijem vlasniku je omiljena knjiga _Selinovo putovanje nakraj noći, _ govoriće Gordana Nonin, novinarka iz Novog Sada i Uroš Đurković, istraživač saradnik u Institutu za srpsku kulturu Priština – Leposavić, uz moderiranje Кatarine Lazić, urednice književno tribinskog programa u Parobrodu. Ukrštajući kulturnu istoriju Austro-Ugarske i Balkana, Đurić ispisuje traktat o velikoj i važnoj temi vojvođanskog kulturološkog identiteta, među čijim koricama se osim citata velikog broja autora i autorki, nalaze i Ervin Šinko, braća Rozencvajg i Кornel Senteleki Stanković.

Pogledom na Novi Sad s Petrovaradinske tvrđave, nakon stihova Bodlera, Judite Šalgo i Vojislava Despotova, počinje pripovest o _Pet debelih pesnika_.  Do poslednje stranice, Đurić ostavlja čitaocu da  lično (pre)sudi  da li su i zbog čega glavni likovi ove knjige ''tipovi karaktera koji su stvorili sadašnje društvo lišeno solidarnosti i empatije, oholi, surovi, pohotni, zavidni, lenji  i inertni, jalovi idealisti i beskrupulozni ljudi'', prema mišljenju Ognjena Aksentijevića, urednika ove knjige.

Predrag Đurić (Novi Sad, 1974) autor je šest romana, tri knjige o stripu, dve knjige intervjua sa istaknutim autorima stripa, više tekstova o stripu, 15 strip-albuma i grafičkih novela kao scenarista i zbirku stripskih priča. Autor je tri izložbe stripa, koje su postavljene u КCNS, MSUV i SКCB.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..