Nedavno je u izdanju Kontrast izdavaštva objavljen deseti broj „Književne fantastike“, godišnjeg časopisa posvećenog promociji literarnog stvaralaštva pisanog u ključu naučne fantastike, epske fantastike i horora. Zajedno sa jubilarnim brojem, objavljeno je i reizdanje prvog broja časopisa, a oba izdanja biće predstavljena u okviru književnog ciklusa „Isidora nas sluša“ u Kući kralja Petra I (ul. Vase Pelagića 40) u četvrtak 29. avgusta 2024. godine s početkom u 19 časova.

Tom prilikom o „Književnoj fantastici“ govoriće pisci i prevodioci Goran Skrobonja i Darko Tuševljaković, teoretičari književnosti Marijana Jelisavčić Karanović, Miloš Jocić i Nemanja Ćalić, kao i osnivač i urednik časopisa, Dragoljub Igrošanac. Promociju će voditi književnica i autorka projekta „Isidora nas sluša“ Laura Barna.

Simbolični temat desetog broja „Književne fantastike“ posvećen je Stivenu Kingu, autoru koji je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog veka svojim delima redefinisao horor žanr. Reizdanje prvog broja časopisa, tematski je posvećeno Kurtu Vonegatu, piscu koji se antiratnim romanom „Klanica Pet“, 1969. godine pozicionirao kao predvodnik kontrakulture u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svaki broj „Književne fantastike“, pored tematskog bloka posvećenog odabranom piscu, donosi probrane priče domaćih i stranih autora, esejističke priloge vrsnih proučavalaca književnosti, intervjue sa poznatim domaćim piscima i teoretičarima fantastike, tekstove o preplitanju fantastične književnosti sa drugim umetnostima, te brojne prikaze aktuelnih žanrovskih izdanja.

„Književna fantastika“ izlazi kao plod saradnje Kontrast izdavaštva i sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com.

Promocija časopisa u Kući kralja Petra I organizuje se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Savski venac i Udruženja građana „Organizacija“.

Ulaz je slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..