Pozivamo Vas na otvaranje programa SFO „(Re)konekcije“/ ŽeNSki muzej u prostoru SKUP-a (Savez kolektivne umetničke prakse), adresa Bulevar despota Stefana 5 (Atelje 61, Radionica 11) u četvrtak, 23. maja 2024. godine u 19 časova. Program je posvećen  autorki Albini Podgradskoj, koja pripada slovačkoj kulturi, a napisala je prvu žensku dramu na srpskom jeziku. Ove godine njena drama Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878. objavljena 1880. godine u Novom Sadu, uvrštena je u zvaničnu selekciju festivala 69. Sterijinog pozorja.

U okviru ciklusa Razgovori u ŽeNSkom muzeju, književnica Zdenka Valent Belić predstaviće život i rad Albine Podgradske, autorke drame Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878, koja će u režiji Anđelke Nikolić biti izvedena na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

Ovaj dramski tekst Albine Podgradske (1858-1880) smatra se najstarijom, za sada poznatom i sačuvanom dramom, napisanom na srpskom jeziku, čija je autorka žena. Pored značaja za srpsko kulturno nasleđe, tekst Albine Podgradske komunicira sa savremenim i aktuelnim problemima naše civilizacije.

Više o Albini Podgradskoj možete naći na sajtu ŽeNSkog muzeja: link >>


foto promo

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..