recnikopscenihVeliki poduhvat velikog lingviste Danka Šipke iz 2000. godine doživljava svoje reizdanje u novom ruhu, u formi rečnika. Ova studija koja umnogome prevazilazi ne samo leksikografski nego i lingvistički okvir, na veoma respektivan i detaljan način rasvetljava sve fenomene vezane za ono što se u narodu zove: ružne, bezobrazne reči ili psovke.
Uverićemo se vrlo brzo da opscene reči nisu samo to što velika većina ljudi pogrešno misli – da se radi o vulgarizmima koji prljaju naš jezik. Na veoma studiozan način Šipka obrađuje ovu tematiku kroz sociološko-antropološko-psihološki pristup, koristeći se najsavremenijim naučnim metodama.

Ovo jedinstveno delo nije to što jeste samo kod nas nego u celom svetu.  Opscene reči i izrazi ovde su više kao sredstvo da nam autor razotkrije funkcionisanje jednog složenog jezičkog sistema i sve vidove njegovog ispoljavanja zavisno od društvenog, kulturološkog, socijalnog ili psihološkog konteksta.
Osim što pred sobom imamo dragocenu naučnu studiju, dobili smo je kroz više nego zanimljivu prizmu nečeg što se vekovima u svim jezicima i kulturama provlači kao nešto zabranjeno, bez obzira što je u svakodnevnoj upotrebi i to na svim nivoima.

Osim tog uvodnog naučnog prikaza, rečnika, spiska najčešćih psovki, ovo izdanje sadrži i zanimljivosti kao što su razni primeri upotrebe opscenih reči u diskursu, sinonimska gnezda najčešće upotrebljavanih reči koje su osuđene da budu “bezobrazne” samim tim što označavaju neke stvari ili pojave, eufemizme, prevode na 17 jezika, izreke i poslovice, viceve, zagonetke i još mnogo toga.
Pavle Ćosić


Izdavači: Kornet i Prometej, Novi Sad
Autor Danko Šipka
Edicija Večnici
Biblioteka Ozbiljne knjige
Urednici Zoran Kolundžija i Pavle Ćosić
Za izdavača: Predrag Kovačević i Borivoj Gerzić
Naslovna strana, korice i tehnička oprema Miloš Trajković
Korektura Svetlana Zejak Antić i Vladislava Miler
Štampa Prometej, Novi Sad
Tiraž 2000
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..