Među najpoznatijim bestseler piscima u svetu malo je onih koji se mogu pohvaliti da su njihove knjige više puta stigle na prestižno prvo mesto bestseler liste Njujork tajmsa. Lijan Morijarti, autorka iz Australije, to je postigla sa čak tri svoja romana. Jedan od njih je i Nevine laži, prema kom je snimljena popularna HBO serija sa Nikol Kidman i Ris Viderspun u glavnim ulogama. Nakon velikog uspeha Nevinih laži u Srbiji, Vulkan izdavaštvo je domaćoj publici sada učinilo dostupnim i njen svetski hit Devet potpunih stranaca, koji u osnovu uzbudljivog trilera stavlja subverzivni i ironijski ton prema nametnutoj potrebi savremenog čoveka da mora biti srećan, uvek i po svaku cenu.

Devet potpunih stranaca je fascinantan triler čije se stranice „gutaju“ bez daha. Uzbudljivost ove priče na viši nivo diže mesto na kome se priča odvija – izlovano odmaralište, a momentu identifikacije sa likovima doprinosi zajednički motiv da se na tom mestu okupe – umor od gradskog načina života.

Istančanim stilom i hirurškom preciznošću najvećih majstora trilera poput Rejmonda Čendlera, Dešijela Hemeta ili Stiga Lašona, Lijam Morijarti uspeva da sa junaka svoje knjige skine površinski sloj i čitaocu približi njihove stvarne karaktere. Zahvaljujući tome, iz stranice u stranicu čitalac „juri“ ne bi li saznao šta će se dalje dešavati sa ženom koja traži utehu nakon razvoda, direktorom moćne firme, autorkom ljubavnih romana koja se nalazi usred autorske blokade, misterioznim sredovečnim čovekom, porodicom Markoni, atraktivnim bračnim parom Čandler... Izlovani od sveta u ovom luksuznom odmaralištu oni se suočavaju sa nekonvencionalnim metodama i gotovo morbidnim zadacima i otkrivaju mračnu stranu mesta gde su došli po „utehu“.
 
Iako na prvi pogled roman Devet potpunih stranaca odaje utisak klasičnog trilera, Morijarti u tok priče suptilno uvodi elemente psihološke drame, koja pojačava napetost i iščekivanje čitaoca. Nelinearna radnja ispričana iz uglova različitih junaka skida sloj po sloj sa tajni iz njihove prošlosti, dok klaustrofobična atmosfera izaziva konstantnu neizvesnost.
 
Lijan Morijarti rođena je u Australiji 1966. godine, a svetski uspeh postigla je već prvim romanom Tri želje, koji je napisala kao studentkinja univerziteta u Sidneju.
 
Devet potpunih stranaca – triler čije ćete stranice „gutati“ bez daha dostupan je na sajtu vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkana širom Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..