Jan Fabr, multidisciplinarni umetnik iz Belgije koji uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, će biti gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu u martu 2024. godine. Tom prilikom će biti promovisana i njegova knjiga „Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka“ u izdanju Instituta za umetničku igru. U periodu od 18. do 28. marta 2024. sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru će raditi profesori Stela Hotlel i Konor Doerti koji su deo grupe za podučavanje Jan Fabra, Jan Fabre Teaching Group, koja obučava nove generacije izvođača. Promocija knjige Jan Fabra biće organizovana 27. marta 2024. godine u 12.00 časova u Svečanoj Sali Instituta, kada će mu biti uručeno i specijalno priznanje.

Jan Fabr (Antverpen, 1958) diplomirao je na Opštinskom institutu za dekorativnu umetnost i Kralјevskoj akademiji lepih umetnosti. Poznat je u zemlјi i inostranstvu kao jedan od najinovativnijih i najsvestranijih umetnika svoje generacije. Tokom proteklih 30 godina producirao je radove kao pozorišni stvaralac, autor i vizuelni umetnik. Jan Fabr je poznat po tome što je proširio horizonte svakog žanra na koji primenjuje svoju umetničku viziju.

Jan Fabr je jedan od najsvestranijih umetnika na međunarodnoj sceni. On pravi raskid sa konvencijama savremenog pozorišta uvođenjem koncepta „izvođenja u realnom vremenu“ – koji se ponekad naziva i „žive instalacije“ – i istražuje radikalne koreografske mogućnosti kao sredstvo oživlјavanja klasičnog plesa. Fabr je pisao sopstvene drame od 1975. iako su prvi put izvedene tek 1989. godine. Nјegovi tekstovi čine izuzetnu kolekciju minijatura sa veoma otvorenim stilom pisanja i odražavaju Fabrov koncept pozorišta kao sveobuhvatne forme umetnosti u kojoj dijalog funkcioniše pored drugih elemenata kao što su ples, muzika, opera, performans i improvizacija.
 
Haos i disciplina, ponavlјanje i ludilo, metamorfoza i anonimnost su neizostavni sastojci Fabrovog pozorišta..

Pored vekovnih rituala i filozofskih pitanja, Fabr se bavi i temama poput nasilјa, požude, lepote i erotike. Telo u svim njegovim oblicima bilo je predmet njegovih istraživanja od ranih 1980-ih.

Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijansko bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Stela Hotler (1991) je plesačica i izvođačica rođena i odrasla u Dizeldorfu, Nemačka. Studirala je klasični balet na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, Nemačka. Tokom studija, glumila je u nekoliko klasičnih baleta u Državnom pozorištu Karlsrue. Stela je dobila stipendiju Nemačke fondacije za akademske stipendije.
Godine 2014. Stela se pridružila Troublein/Jan Fabre nastupajući u nagrađivanim produkcijama kao što su 24-časovni projekat Jana Fabra Mount Olimpus (2015) i Belgium Rules/Belgian Rules (2017) koji je bio na međunarodnim turnejama dugi niz godina. Stela takođe nastupa u specijalno kreiranoj celovečernjoj solo predstavi Resurrekit Cassandra, koja je premijerno izvedena u jesen 2019. godine u Bolјšom dramskom teatru u Sankt Peterburgu, Rusija. Pored uloge izvođača u Troublein-u, takođe je bila model za brojne vizuelne umetničke radove i instalacije Angelosa/Jana Fabra. Stela trenutno nastupa u najnovijoj produkciji Troublein/ Jan Fabre Peak Mitikas (Na vrhu planine Olimp) - 8-časovna produkcija (2023).

Stela je bila član žirija za odabir novih stipendista (plesna sekcija) za Nemačku fondaciju za akademske stipendije. Ona je jedan od osnivača novoformiranog kolektiva BOTH Industries, koji se fokusira na interdisciplinarne umetničke projekte.

Pored izvođenja, Stela je deo grupe Jan Fabre Teaching Group, koja obučava nove generacije izvođača.

Konor  Doerti (1991) je izvođač rođen i odrastao u Dablinu, Irska. Studirao je i diplomirao moderni pozorišni ples na Fontis Dance Academiji u Holandiji.

Od 2016. godine, Konor se pridružio Troublein/Jan Fabre, nastupajući u nagrađivanim produkcijama kao što je 24-časovni projekat Jana Fabra „Mount Olimpus“. Da veličamo kult tragedije“ (2015) i „Belgijska pravila/belgijska pravila“ (2017) koji su bili na međunarodnim turnejama dugi niz godina. Nedavno je nastupio u 'The Fluid Force of Love' (2021). Konor trenutno nastupa u najnovijoj produkciji Troublein/ Jan Fabre Peak Mitikas (Na vrhu planine Olimp) - 8-časovna produkcija (2023).

Pored izvođenja, Konor je deo grupe za podučavanje Jan Fabra, koja obučava nove generacije izvođača.
Takođe trenutno radi za kompanije; Angelica Liddell, The United Covbois i Irish Modern Dance Theatre.

Photo Carlotta Manaigo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..