Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji. Ukupno 28 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 11.984 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu! Кampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze. Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne.

Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Već četvrtu godinu zaredom, sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji. Iza Vikipedije na srpskom, slede Viipedija na makedonskom sa unetih 4.248 referenci i indonežanskom sa 3.440 unetih referenci. Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 5.600 unetih referenci, a čak četiri urednika Vikipedije na srpskom su se plasirali među 10 najboljih urednika kampanje! Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja Viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu. I tokom prethodne tri godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji. U poslednjih sedam godina, od kada Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato preko 57 hiljada referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za pouzdanost Vikipedije.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Кampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2024. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci. Vikimedija Srbije je i globalni koordinator kampanje.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Zvaničnu stranu događaja možete da pogledate ovde >>.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..