Dulce-Cardoso-Jedna od najboljih I najpopularnijih savremenih portugalskih spisateljica, dobitnica Nagrade Evropske unije za književnost, Dulse Marija Kardozo biće glavna zvezda Sajma knjiga u subotu 29.10. Od 14h na štandu počasnog gosta biće održana prezentacija njene upravo objavljene knjige “Moja saosećanja”, a od 15 do 16h autorka će potpisivati knjigu na štandu izdavačke kuće Booka u Hali 1.

Molimo sve zainteresovane za intervju sa ovom sjajnom spisateljicom da se na vreme akredituju. Intervjue će davati od 14 do 14:30 na štandu počasnog gosta I posle 16h na štandu izdavačke kuće Booka.

Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman portugalske autorke Dulse Marije Kardozo Moja saosećanja. Za ovo delo spisateljica je nagrađena prestižnom Nagradom Evropske unije za književnost.

O KNJIZI

Violeta leži u bolnici nakon što je preživela strašnu saobraćajnu nesreću. Oslobođena tereta svog postojanja konačno je u stanju da svoj život i ljude koji je okružuju vidi onakave kakvi jesu. 

Violetina majka razočarana njenim izgledom večito favorizuje svoju unuku. Otac koga je tokom revolucije izdao nepriznati sin povlađuje svojoj ženi. Violetino radno mesto prodavačice kozmetičkih preparata i nadimak „strašilo“ kojim je prozivaju na ulici upotpunjuju vrlo depresivnu sliku jednog tužnog života u kome je svaki dan borba sa beskrajnim porazima i razočarenjima.

Potresne epizode Violetinog života, snovi, fantazije, glasovi i osećanja, prelomljeni kroz prizmu snoviđenja, ispripovedani su briljantnim stilom koji se graniči sa vrhunskom poezijom u najboljoj tradiciji velike portugalske književnosti.
Roman Moja saosećanja je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Preveden je na francuski, italijanski, holandski, grčki, bugarski i hrvatski jezik.

„Čitanje knjiga Dulse Marije Kardozo je poput upadanja u vihor, slike se pojave, glasovi odjeknu… Njen stil je magičan i ne pušta vas. Bez ikakve sumnje ona je najoriginalnija pojava još od ranog Saramaga.“
Público

„Svaka reč je na svom mestu. Rezultat je čista muzika.“
De Volkskrant

„Ona piše poput majstora svog zanata: rezbari i glača sve dok reljefi njenih razmišljanja ne donesu svetlo i zvukove života koji ostaju duboko u nama.“
Le Matricule des Anges


O AUTORKI

Dulse Marija Kardozo (1964) je rođena  na severu Portugala, a deo detinjstva provela je u Angoli. Ova okolnost uslovila je mnoge zajedničke karakteristike jedne generacije pisaca čijem stvaralaštvu bivše portugalske kolonije daju ključnu snagu. Vraća se u Portugal 1975. godine, nakon Aprilske revolucije, i završava studije prava u Lisabonu. Pisala je priče i filmske scenarije.

Njena prva knjiga, Campo de sangue, napisana za vreme trajanja stipendije za književno stvaralaštvo koju joj je dodelilo Ministarstvo kulture (1999), nagrađena je prestižnom nagradom Grande Prémio Acontece.

Sledeći roman, Moja saosećanja (Os meus sentimentos), potvrđuje autorkin položaj u avangardi savremene portugalske proze, donevši joj 2009. godine Nagradu Evropske unije za književnost, što ju je lansiralo u sam vrh savremene portugalske proze. Iste godine prima nagradu Pen Kluba za prozu za knjigu O chão dos pardais. Njen poslednji roman, O retorno, u kome govori o povratku iz Angole za Portugal nakon dekolonizacije, nedavno je objavljen od strane izdavačke kuće Tinta de China.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..