Promocija knjige PRIČA O NOVOSADSKIM JEVREJIMA (NVO TARGETKULT – AKADEMSKA KNJIGA, 2023) Slaviše Grujića i Dejana Petrovića, održaće se u četvrtak, 8. februara u 19 časova u Beogradu u Jevrejskom kulturnom centru, Jevrejska 16. O knjizi će govoriti: Prof. dr Goran Vasin, Mirko Štark, Bora Babić, Slaviša Grujić, Dejan Petrović. Monografija Slaviše Grujića i Dejana Petrovića je dokumentarno svedočanstvo o prisustvu Jevreja u Novom Sadu od XVII veka do savremenog doba. Knjiga predstavlja čitaocu osnove društvenog i kulturnog života jevrejske zajednice u Novom Sadu kao i osnove religijskog života i obreda.

Autori kulturom sećanja daju poseban dokumentarni osvrt na Novosadsku raciju (1942) i stradanja Jevreja u Holokaustu.

„Ova knjiga posvećena je svim Jevrejima koji su Novi Sad odabrali za svoj dom.“ (Priča o novosadskim Jevrejima, str. 9)
 
Autor monografije Priča o novosadskim Jevrejima je Slaviša Grujić. Akademiju za film i TV završio je u Moskvi, odsek kamera i specijalizaciju iz režije. Radio je kao glavni i odgovorni urednik RTV Novi Sad, glavni i odgovorni urednik TV Apolo, kao i Savetnik predsednika Skupštine AP Vojvodine. Od 2008. do 2012. bio je direktor funkcije u JP Transnafta. Tokom karijere radio je za veliki broj TV produkcija iz Srbije i sveta (Velika Britanija, Australija, Nemačka, Italija, Francuska...). Na temu medija držao je predavanja u zemlji i u inostranstvu. Učesnik je mnogobrojnih dokumentarno-televizijskih festivala. Dobitnik je nagrade za režiju na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma. Za pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje izabran je u julu 2012. godine, i na toj funkciji ostao do isteka mandata, jula 2016. Dobitnik je priznanja Instituta za regionalizam iz Salcburga (Austrija) za podršku razvoju regionalizma u Evropi (2017).
 
Dejan Petrović je angažovan kao fotograf i dizajner monografije. Od 1984. do 1994. je radio u Jevrejskoj opštini u Beogradu na razvoju i implementaciji kulturnih i socijalnih projekata. Od 1999. godine je živeo u Beču i sarađivao sa američkom NVO Centropa, fokusiranoj na dokumentovanju života Jevreja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Godine 2005. osniva svoju NVO Lajthaus, fokusiranu na intergraciji različitih etničkih grupa. Od 2007. do 2016. radi u ERSTE fondaciji na pitanjima društvene integracije, a od 2016. za OSCE/ODIHR na pitanjima vezanim za antisemitizam. Fotografijom se bavi preko 20 godina, sa akcentom na teme vezane za probleme u društvu, podizanje vidljivosti marginalnih delova društva. Uredio je i dizajnirao veći broj monografija. Izlagao je fotografije u Novom Sadu, Beogradu, Beču, Pragu, Njujorku, Parizu.... Njegovi fotografski projekti rađeni su u saradnji sa partnerima, kao što su austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, ERSTE fondacija, OMV i dr.

Od velikog značaja bila bi najava promocije knjige PRIČA O NOVOSADSKIM JEVREJIMA. Ukoliko vam je potrebno više informacija kako biste napravili intervju sa autorima, budite slobodni da nam se javite. Naslovna strana knjige je priložena.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..