Promociju knjige „Alhemija bombe“, autora Slobodana Bubnjevića, fizičara, pisca i naučnog novinara, koja će biti održana u petak, 22. decembra u 19.00 časova u Naučnom klubu Novi Sad u Kulturnoj stanici Svilara. Sa autorom će o knjizi razgovarati dr Miloš Svirčev, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. „Alhemija bombe“ Slobodana Bubnjevića pisana je raskošnim stilom, kroz mnoštvo zanimljivih priča i pogleda na svet oko nas. Priča o dramatičnoj istoriji nuklearne ere ispričana je kroz dvadeset toponima, različitih lokaliteta na našoj planeti, gde je upotreba nuklearne energije ostavila brojne posledice, čega smo i danas svedoci. 

Nuklearna pitanja nisu rezervisana samo za poznavaoce sveta nuklearne fizike, stoga je ovo tema koja se tiče svih nas kako bismo bolje razumeli moderni svet u kome živimo i kome stremimo. 

Kroz razgovor sa autorom, razgovaraćemo o akcidentu u Institutu za nuklearne nauke „Boris Kidrič” u Vinči pedesetih godina, energetskoj slici Srbije u budućnosti, zbog čega je važno govoriti o ovoj temi, kao i zbog čega je važna popularizacija nauke uopšte.

Slobodan Bubnjević je naučni novinar i pisac. Rođen 1978. u Rijeci u Hrvatskoj, završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i diplomirao eksperimentalnu fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zaposlen je kao stručni savetnik za komunikacije u Institutu za fiziku u Beogradu. Pre toga je radio u Centru za promociju nauke, a još pre toga u beogradskom nedeljniku Vreme. Popularne članke povremeno piše za američke časopise kao što je Physics Today, ali sarađuje i u brojnim domaćim medijima, kao što su RTS, Politika, Vreme, National Geographic Srbija, Klima 101 i Odiseja. Uređuje portal „Nauka kroz priče“. Objavio je dve zbirke priča: „Perturbacije i druge nevolje“ i „Strah od promaje“. Član je Srpskog književnog društva i dobitnik nagrade Fonda „Borislav Pekić“ za roman „Sedmi narod“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..