Promocija strip albuma Igora Kordeja „Teksas Kid, moj brat“ održaće se 23. decembra 2023. u SKCNS Fabrici, u 20 časova. Na promociji će govoriti autor Igor Kordej, urednik Izdavačke kuće „Veseli četvrtak“ Dušan Mladenović,  a moderator je Jovan Gvero, urednik programa SKCNS-a. Izdavačka kuća “Veseli četvrtak” krajem novembra objavila je strip Igora Kordeja “Teksas Kid, moj brat”, a radi se o magnum opusu ovog poznatog strip autora svetske reputacije. Strip je nastao prema scenariju Darka Macana, a Kordej ga je stvarao više od dvadeset godina. “To što je pred vama je jedna posebna beba, rođena posle duge i teške trudnoće. Bila je začeta još 2002, kada se tokom čitanja kratke priče Darka Macana mnoštvo izuzetnih slika počelo usađivati u moj um.

Tamo su cvetale i razvijale se same od sebe, postavši nakon izvesnog vremena i teret. Kako bih ih se oslobodio, počeo sam crtati te slike, dovršavajući svaki mesec osam do deset tabli uporedo sa mojim brojnim poslovima – stripovima, ilustracijama, dizajnom i povrh svega jednim muzičkim projektom koji sam uspeo izgurati do kraja”, kaže Kordej u predgovoru.

Kako dalje objašnjava, zbog privatnih razloga na polovini knjige je prekinuo rad i tako je ostavio da miruje i da se krčka godinama.

„Nakon odluke da preuzmem mnogo ličniji pristup pripovedanju (kao da nije bio dovoljno ličan i ranije) i izvadim neke od vlastitih kostura iz ormara, te da izbacim neke moje nemušte pokušaje piskaranja (jer jedna slika govori više od hiljadu reči), opet je sve glatko krenulo, tako da sam uspeo drugu polovinu knjige privesti kraju u proleće 2023. Stoga se nadam da nećete zameriti promene crtačkog stila i različite pristupe pripovedanju - to je sve posledica promena kroz koje sam tokom minule dve decenije prolazio kao umetnik i kao osoba. I to sve po onoj kineskoj kletvi: dabogda imao zanimljiv život“, dodaje on.

foto Igor Stanić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..