Književno veče Lasla Darvašija, jednog od najznačajnijih mađarskih savremenih pisaca i prvog dobitnika Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ 2019. godine,  održaće se u sredu, 22. novembra u 19 časova na brodu Zeppelin u Novom Sadu, Kej žrtava racije bb. Izdavačka kuća Akademska knjiga je objavila 2022. godine zbirku pripovedaka BOG, DOMOVINA, PORODICA Lasla Darvašija. Promocija knjige će se odvijati na srpskom i mađarskom jeziku. O knjizi će govoriti: Aaron Blumm, Vladislava Gordić Petković, Laslo Darvaši i Đorđe Randelj, urednik Festivala „Razgovori o ljubavi prema čitanju“. Prevodilac: Emeše Rajšli. Darvaši slika današnju mađarsku unutrašnjost, očeve sa kćerkama sa mentalnim smetnjama, porodice s izgubljenom decom, napuštene starce, kafane, krčme, devastirane stanove.

Protagonisti ovih priča su alkoholičari, neutešni, prestravljeni, nemoćni, bolesni ljudi. Nema u tim pričama mnogo sunca, mnogo radosti. I usred najveće bede, pri opisu najbolnijih tragedija, Darvašijeve rečenice su lepe. U toj lepoti se krije njihova energija. Ove novele govore i o nama, o našim snovima i vrednostima kojima smo nekad hteli da ostanemo verni, pa su nas ipak prevarili.

Laslo Darvaši (Darvasi László, 1962), pripovedač, romansijer, dramski pisac, pesnik. Bio je urednik segedinskog časopisa Pompeji, a od 1998. stalni je saradnik budimpeštanskog književnog nedeljnika Élet és irodalom. Objavio je preko 30 knjiga (romana, novela, pesama). Jedan je od najprevođenijih savremenih mađarskih pisaca. Dobitnik je svih značajnih književnih nagrada u Mađarskoj. Prvi je dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ 2019. godine. Član je Mađarske akademije umetnosti.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..