Ovom izložbom prof dr Zdravka Mićanovića predstavljen je strip kao deo sadržaja dečijeg lista iz Rijeke -  „Bijela pčela“, koji je manje poznat u Srbiji, u kojem se sagledavaju kako vrednosti autorskog stripa, a takođe i stripa u transponovanju istorijskih, tehničkih i književnih tema i dela. Izložba se otvara u četvrtak, 2. novembra 2023. u 18 časova u „Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra u Beogradu, a odmah nakon otvaranja, organizovana je tribina u Velikoj Sali SKC-a u 19 časova.

Učesnici ove tribine su: Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije na FPU, Ljubomir Kljakić, politikolog, sociolog, antropolog i pisac, Gordana Maletić, književnica za decu, saradnica „Bijele pčele“ i Dragana Kuprešanin, doktor umetnosti, vizuelni i primenjeni umetnik i predavač na VŠLPUSS u Beogradu.

„Bijela pčela“ je jedini dečji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su na razvijanje duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija. List je namenjen deci srpske nacionalnosti, a cilj lista je očuvanje srpskog jezika i pisma.

Izdavač Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba – pododbor Rijeka

Tokom dve decenije strip saradnje u Mićanovićevom fokusu bile su teme birane prema ličnoj naklonosti, ali prilagođene i koncepciji lista. U navedenom periodu objavljeno je 400 strip tabli, i sve će u odgovarajućim formatima biti predstavljene na izložbi.

Rad na stripu za autora bio je aktivnost u ‘slobodno vreme‘, s obzirom da je tokom te strip avanture (koja i dalje traje) na FPU u Beogradu bio profesor na odseku Grafički dizajn, istovremeno aktivno delujući u više umetničkih oblasti kako praktično tako i teoretski.

Zdravko Mićanović je profesor u penziji koji je poslednjih 20 godina radio kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti  u Beogradu na smeru grafički dizajn. U svojoj karijeri imao je više od dvadeset samostalnih izložbi iz oblasti: grafičkog dizajna-plakata, ilustracije, stripa i crteža kao samostalne likovne discipline širom bivše Jugoslavije (Beograd, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, Rijeka, Krk, Brač, Tuzla, Brčko).

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja u oblasti dizajna, a ostvario je saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture kod nas - Narodni muzej Beograd, Narodno pozorište Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredsta, Srpska književna zadruga, kao i Manifestacija »Susreti pozorišta«, Brčko.

Realizovani stripovi:

- Zanimanja, prema stihovima Olivere Cvetić;

- Satolije, istorija merenja vremena, prema više izvora;

- Gradovanje, prema knjizi  „Istorija grada“, Luisa Mamforda (Praistorija, Egipat, Mesopotamija, Grčka i Rim);

- Adaptacija basni Dositeja Obradovića;

 - Adaptacije stihova: Duška Radovića, Branka Ćopića i Zmaj Jove Jovanovića;

- Autorski  stripovi „Dživdžan“ i strip na temu zaštite prirode Eko kojim je Mićanović nasledio našeg velikana animacije i strip autora Borivoja Dovnikovića Borda.






<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..