Novi književni dvougao Booking Balkan programa, u četvrtak, 19.10. u 19h u Kulturnom centru Grad, donosi nam razgovor Tee Tulić i Bojana Krivokapića. Treća knjiga Tee Tulić, „Strvinari starog svijeta", objavljena pre mesec dana u Hrvatskoj, glavni je povod za ovaj razgovor, ali ne i jedini. Tu je i novi roman Bojana Krivokapića, „Vila Fazanka", koji izlazi iz štampe uoči Sajma knjiga u Beogradu. Tea Tulić i Bojan Krivokapić su autorka i autor koji uveliko nadilaze književnosti država čije pasoše imaju. Njihova književnost je u pravom smislu reči – postjugoslovenska, jer pripada: zajedničkom kulturnom prostoru. Motivi kuće, porodice, mora – samo su neke od dodirnih tačaka njihovih poetika.

Tea Tulić je rođena u Rijeci. Prozu je objavljivala u raznim domaćim i inostranim književnim časopisima. 2011. je osvojila nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina - proznu knjigu "Kosa Posvuda" koju je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nagradilo kao jedno od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. Ova knjiga je takođe objavljena u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji. Engleski prevod te knjige našao se u polufinalu za European Bank for Reconstruction and Development literature prize 2018. i Warwick prize for woman in translation 2018. Prozni tekstovi su joj takođe prevođeni i objavljivani na francuskom, rumunskom i nemačkom jeziku. Članica je žirija međunarodnog književnog takmičenja LapisHistriae te neformalne riječke književne skupine RiLit. 2014. u saradnji s Enverom Krivcem i muzičkim kolektivom Japanski Premijeri, objavila je spoken word album "Albumče". 2017. objavila je knjigu poetske proze "Maksimum jata" koja se našla u širem izboru za nagradu tportala 2018. Jedna je od predavačica u Centru za kreativno pisanje. 2023. objavila je svoju treću knjigu – roman "Strvinari starog svijeta".

Bojan Krivokapić je objavio sledeće knjige: „Trči Lilit, zapinju demoni" (kratke priče, 2013), „Žoharov let" (poezija, 2014), „Proleće se na put sprema" (roman, 2017), „Gnezdo dečaka" (poezija, 2019) i „Vila Fazanka" (roman, 2023). Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012), Edo Budiša (Pazin, 2014), Lapis Histriae (Umag, 2021), Biber (Beograd – Sarajevo, 2021), Milutin Uskoković (Užice, 2021), Laza K. Lazarević (Šabac, 2022), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013). Za roman „Proleće se na put sprema" godine 2018. dobija Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, mađarski, albanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Vodi književne radionice. Živi u Novom Sadu.

Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin).Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.

Cena ulaznice: 250 rsd

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..