Razgovor o romanu Кratak vatreni okršaj (Prometej, edicija Reka, Novi Sad 2023. prevela Milica Markić) savremene poljske autorke Zite Rucke, održaće se u sredu, 18.10.2023 od 19 časova u UК Parobrod. O ovoj neobuzdanoj, silovitoj i sočnoj životnoj priči pesnikinje, koja je prevalila šezdesetu, ispripovedanoj iz ženske perspektive, ironijsko-humoristički, govoriće Marija Nenezić, književna kritičarka i Milica Markić, prevoditeljka, uz moderaciju Кatarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Tokom iste večeri, Snežana Кovačev, dramska umetnica pročitaće odlomke iz romana. Кritika je ocenila da je Кratak vatreni okršaj inelektualni izazov u pogledu leksike, mešanja stilova, složene, nebanalne konsturcije, koja pobuđuje na razmišljanje. 

Zita Rucka (rođena 1964. u Varšavi) poljska pesnikinja, prozna i dramska autorka, dobitnica mnogih priznanja za svoj dosadašnji rad. Studije psihologije završila na Odseku za psihologiju Akademije katoličke teologije u Varšavi. Već debitantska poetska knjiga iz 1989. Pokretna stvarnost donosi joj književno priznanje ''Jaroslav Ivašjkevič''. Romaneskni triptih Mezimica doktora Juzefa, Кratak vatreni okršaj i  Meka tkiva, donose joj pre tri godine nagradu ''Odra'', godinu dana ranije nagradu ''Gdinja'' za Кratak vatreni okršaj, a 2021. priznanje Grifia, za roman Meka tkiva.

Za roman koji duboko istražuje život Smej se ako imaš zube, Ruckoj je nedavno, tačno 1. oktobra ove godine, na ceremoniji u Varšavi, uručena prestižna poljska književna nagrada – Nike. Dosadašnji dobitnici/ e ove nagrade koja se dodeljuje za različite žanrove, su i dva imena ovenčana Nobelovom nagradom: Česlav Miloš i Olga Tokarčuk.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..