Ovogodišnji Bunker fest održava se 13. i 14. oktobra u SKCNS Fabrici, pod sloganom „Profil za vodeni žig“. Bunker fest ove godine ima slogan po naslovu knjige Jovana Gvere iz 2003. godine koju je objavio SKC Beograd, kojim je problematizovan pojam autoriteta u momentu velike promene u Evropskoj uniji kada je većina zemalja članica nacionalne valute zamenila u euro. Dvadeset godina kasnije Bunker fest preispituje poziciju autoriteta, referentnih uporišta, kao i novih vrednosti. Tragajući za umetnicima koji su na sličan način promišljali svet oko sebe i svako u svojoj kategoriji umetnosti komunicirao s vremenom, mestom, okolnostima, stanjem scene, sopstvenim idejama...

...opredelili smo se za: Mladena Batu Racića, pisca iz Pančeva koji ima specifičan odnos prema muzičkom nasleđu, zatim muzičara Deže Molnara koji nas je napustio pre punih deset godina, a koji je za sobom ostavio dubok trag kao instrumentalista – saksofon i klarinet, ali i autor muzike. Njegov, nažalost jedini album, „Weird garden“ (izdanje Studentskog kulturnog centa Novi Sad 2013. godine) promovisali smo u Studiju M i taj snimak, ali i razgovor s učesnicima, saradnicima podelićemo po prvi put s javnošću.

Nadam se da će to biti povod da se lik i delo Deže Molnara vrati u žižu javnosti i pokušaja da otkrijemo šta još ostalo iz njegove bogate karijere.

Najzad, Bunker fest može se pohvaliti da će u prostoru Fabrike biti domaćin grupi umetnika koja nastupa pod imenom Happy Trash. Reč je o skupini koja je odavno poznata na umetničkoj sceni i koja se godinama predstavljala od nastupa u kolektivnih i samostalnih izložbi u inostranstvu, do Kafe galerije IZBA, festivala Novog Doba Beograd, i institucija: galerije Rajka Mamuzića i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Kolektivni individualizam, tako karakterističan za ovu grupu Novosadskih umetnika, donosi niz različitih dela: objekata, kolaža, asamblaža, video art, muzičkih remixa kao i intervencija u javnim prostorima. Tako će Bunker fest i ove, kao i prethodnih godina predstaviti presek našeg viđenja scene i onog što u najširem poimanju smatramo bitnim u našem izboru novih „Profila za vodeni žig“.

Jovan Gvero, urednik Bunker festa i programski urednik SKCNS

Program:

Petak 13. 10. 2023.

19h Promocija knjiga Mladena Bate Racića – o knjigama govore Bogica Mijatović i autor

20h Razgovor o liku i delu Deže Molnara i premijerna projekcija koncerta sa promocije albuma „Weird garden“ Deže Molnara iz Studija M 2013. Godine

Subota 14. 10. 2023.

10h - 15h  Berza knjiga, stripova, ploča

20h  otvaranje izložbe i perfomans Happy Trash

 

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..