Pored novih izdanja koje su pripremljena za ovogodišnji Sajam, a usled velike potražnje, čitaocima će biti dostupna objedinjena dela poznatog fizičara Mičia Kakua (Ajnštajnov kosmos, Fizika nemogućeg, Paralelni svetovi, Hiperprostor, Budućnost uma, Budućnost čovečanstva, Božja jednačina), petotomni komplet Incerto (Crni labud, Antikrhkost, Koža u igri, Varljiva slučajnost i Prokrustova postelja) Nasima Nikolasa Taleba i 7. izdanje Zablude o Bogu, Ričarda Dokinsa. Takođe, dr Kaja Damnjanović i dr Dušica Filipović Đurđević, profesorke psihologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstaviće svoje knjige u izdanju Heliksa – Šta pije krava? i Kognitivne osnove jezika.

Novi naslovi koji će biti predstavljeni na Sajmu su:

Astrobiološki pejzaž, Milan M. Ćirković - Astrobiologija je prominentna, interdisciplinarna oblast nauke koja proučava poreklo, evoluciju i budućnost života u svemiru. Baveći se mnogim fundamentalnim razmatranjima ove teme, od rasprava o kosmološkoj evoluciji do detaljnih analiza uobičajenih koncepata kao što je hipoteza „Retke Zemlje", ova knjiga je prvo sistematsko istraživanje filozofskih aspekata i zagonetki u proučavanju kosmičkog života. Autor istražuje veliki broj srodnih problema koji ističu vezu između astrobiologije i kosmologije i predstavlja neke od izazova multidisciplinarnih studija, kao i tipičnih grešaka u tumačenju osnovnih ontoloških i epistemoloških pretpostavki o vezi između biološke složenosti i njene kosmološke pozadine. Savremene fizičke teorije koje se bave multiverzumom daju novu dimenziju ovoj debati. Izborom atraktivnih ilustracija i snažnim naglaskom na izgradnji objedinjene metodologije u svim disciplinama, ova knjiga je posebno namenjena studentima postdiplomskih studija i specijalistima koji žele da upotpune fragmentiranu prirodu tekućeg astrobiološkog poduhvata, kao i znatiželjnim astrofizičarima, biolozima i SETI istraživačima.

Deset lekcija za svet posle pandemije, Farid Zakarija - Vizionarski analitičar globalnih zbivanja i proslavljeni novinar iznosi predviđanja o prirodi sveta nakon pandemije. U deset neočekivanih „lekcija" koje bude nadu, Zakarija iznosi političke, društvene, ekonomske i tehnološke posledice kovida 19 u analizi koja predstavlja temeljnu i dalekosežnu refleksiju o životu u 21. veku. U Deset lekcija za svet posle pandemije Zakarija se osvrće na dublje uzroke nastanka pandemije, objašnjava kako će ona promeniti svet, ali i kako ga neće promeniti, te kako nam je bolje da se ubrzano pripremamo za sledeću... Zadivljujuće je autorovo poznavanje istorije, ekonomije, davno proživljenih zdravstvenih kriza i svetskih trendova u kulturi. Ističući kako nije bitna ideološka obojenost vlade niti njena veličina, već njen kvalitet. Uz živo pripovedanje i argumentovane primere, Farid Zakarija nas znalački uvodi u suštinu ove civilizacijski važne teme.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..