U četvrtak, 5. oktobra 2023. s početkom u 19 časova, u Muzeju Zepter biće predstavljena monografija „Slavoljub Caja Radojčić” autora dr Ivane Simeonović Ćelić i Sava Popovića.  Slavoljub Caja Radojčić je treći dobitnik nagrade Muzeja Zepter „Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik”. Na promociji će govoriti istoričar umetnosti Savo Popović, likovni kritičar Sava Stepanov i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu dr Nikola Šuica. Recenzenti monografije su profesor emeritus dr Irina Subotić i akademik Dušan Otašević. Osim predstavljanja monografije posetioce očekuje prateća izložba skulptura i crteža Slavoljuba Caje Radojčića koju će moći da vide do 15. januara 2024.

Na izložbi će biti izložene skulpture i crteži koji datiraju od šezdesetih godina prošlog veka do najnovijih radova rađenih u proteklih par godina.  Izložbu prati katalog a autor teksta u katalogu je likovni kritičar Sava Stepanov.

SLAVOLJUB CAJA RADOJČIĆ je rođen 1942. godine u Beogradu. Diplomirao i magistrirao na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1967. u klasi profesora Miše Popovića. Boravio je kao stipendista DAAD-a u Braunšvajgu i Berlinu 1977. i na Collage of Art u Edinburgu 1990. Кoristio je stipendiju Aristotelovog univerziteta u Solunu 2003. Bio je profesor na beogradskom fakultetu Likovnih umetnosti od 1971-2009. Radi skulpturu, crtež i grafiku. Izlaže od 1965. godine i priredio je preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na brojnim izložbama srpske i jugoslovenske umetnosti kod nas i u svetu, i učesnik je najpoznatijih simpozijuma skulpture na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Član je ULUS-a od 1965. Živi i radi u Beogradu.

Skulpture i crteži se nalaze u umetničkim zbirkama sledećih muzeja i galerija: Narodni muzej (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Muzej Zepter (Beograd), Muzej grada Beograda, Narodni muzej (Kragujevac), Galerija jugoslovenskog portreta (Tuzla), Moderna galerija (Lazarevac), Galerija Sebastijan (Dubrovnik), Galerija Turske@Turske (Cirih), Galerija Lock (St. Galen), kao i u privatnim institucijama i zbirkama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, SAD, a dela se nalaze i u uglednim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Skulpture u slobodnom prostoru: Plivač (Ada Ciganlija, Beograd), reljef Nada Purić (Beograd), Karijatida (Kragujevac), Galicija (Cazin), Galicija II (Aranđelovac), Aqua Viva (Aranđelovac), Glava radnika (fabrika „Magnohrom", Kraljevo), bista Pavla Kovačevića (Grahovo), bista Veljka Vlahovića (Priboj na Limu), bista R. Tanaskovića (Preljina, Čačak), reljef Mira Trailović (Kraljevo).

Dobitnik je nagrada: Nacionalna nagrada za skulpturu na Međunarodnoj izložbi male plastike u Hagu, 1966; Nagrada livnice Plastika na Oktobarskom salonu 1967. godine, Beograd; Otkupna nagrada na izložbi jugoslovenskog portreta u Tuzli 1967; Nagrada za skulpturu na Prolećnoj izložbi ULUS-a 1971, Beograd; Otkupna nagrada na 2. Bijenalu jugoslovenskog crteža, Sombor 1972; Prva nagrada za skulpturu na Oktobarskom salonu 1977, Beograd; Nagrada Zlatno dleto na Prolećnoj izložbi ULUS-a 1980, Beograd; Zlatna premija na izložbi Jugoslovenskog portreta u Tuzli, 1983; Prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za Spomenik slobodi na Trgu revolucije u Šapcu, 1987; Prva nagrada na konkursu za skulpturu u krugu fabrike Magnohrom u Kraljevu, 1987; Nagrada za skulpturu na 9. Jugoslovenskom bijenalu male plastike u Murskoj Soboti (1989; Otkupna nagrada na Međunarodnom bijenalu male grafije u Leskovcu 1993; Politikina nagrada za likovnu umetnost iz fonda „Vladislav Ribnikar" za 1999. godinu; Nagrada Balkanskog trijenala malog formata, Solun 2003; Nagrada „Sava Šumanović", Novi Sad, 2019.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..