Izdavačka kuća Booka u septembru je objavila „I onda opet, iz početka“ Filipa Grujića, prvi pravi, ozbiljni milenijalski roman u srpskoj književnosti. Centralni lik novog romana Filipa Grujića je pravi „junak našeg doba“, mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze s nejasnom idejom šta želi od života. Njegova svakodnevica rastrzana između razvedenih roditelja, prijatelja, devojaka i obaveza, komične epizode, snažan autoironijski ton i bolno iskrena promišljanja o tome šta uopšte znači biti srećan u trećoj deceniji XXI veka, sve su to delovi kompleksne ali majstorski složene literarne slagalice.

Posle dva zapažena romana kojima je nagovestio veliki književni talenat, Grujić ovim delom sazreva u jednog od najboljih pripovedača koje naša književnost ima, prestaje da bude samo njena svetla budućnost i postaje važna i nezaobilazna sadašnjost.

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije „Čudna šuma“ na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju.

Autor je romana „Podstanar“ (2020), koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu i nominovan za Evropsku nagradu za književnost, i romana „Bludni dani kuratog Džonija“ (2017), po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu. „I onda opet, iz početka“ (2023) njegov je treći roman, kojim se potvrdio kao nezaobilazno ime srpske književnosti.

Takođe je autor više drama koje su na pozorišnim repertoarima i dobitnik Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. Njegova drama „Ne pre 4.30 niti posle 5.00“ ovenčana je Sterijinom nagradom i nagradom „Slobodan Selenić“, a izvodi se u Ateljeu 212 pod nazivom „Pred svitanje“, dok se drama „Vilica Ebena Bajersa“ izvodi se u Srpskom narodnom pozorištu pod nazivom „Velika depresija“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..